Analoge fotografie is hypermodern | Column

Het gewraakte batterijvakje, mét het muntje dat je nooit bij je hebt op het moment dat de batterijen leeg blijken.

Het gewraakte batterijvakje, mét het muntje dat je nooit bij je hebt op het moment dat de batterijen leeg blijken.© Foto Friso Bos

Friso Bos

Ik vind foto’s maken helemaal te gek. En dan niet digitaal maar ’ouderwets’ met een spiegelreflexcamera met een fotorolletje erin.

Nou ja, ik noem het nu wel ouderwets, maar dat vind ik natuurlijk helemaal niet. Ik vind het zelf hypermodern. En ik hoop dat filmrolletjes dan ook áááltijd blijven bestaan. Dat hoop ik van de papieren krant trouwens ook, maar dit geheel terzijde.

Filmfotografie is om meerdere redenen erg leuk. De spanning van wat je foto’s uiteindelijk gaan opleveren is een belangrijk element. Dat zie je nu eenmaal minder snel dan op je mobieltje of op een digitale camera.

Daarnaast vind ik een analoge spiegelreflexcamera over het algemeen mooi. Met al die leuke knopjes en dingetjes en een lens waar je aan kunt draaien om scherp te stellen. En geen gedoe met ingewikkelde menu’s enzo. What you see is what you get.

Ohja, wat je ziet; dat zie je door een lens. Veel van die oude lenzen - al zijn ze vijftig jaar oud - zijn superieur aan wat je vandaag de dag meegeleverd krijgt bij een nieuwe camera.

Een foto op film heeft daarnaast iets echts, het is anders dan digitaal, het leeft meer. Analoog heeft wat je zegt iets typisch ’je ne sais quoi’. Filmfotografie is dan ook bezig met een flinke comeback, heb ik me laten vertellen. Logisch natuurlijk.

Maar er is een probleem. De meeste fototoestellen die ik gebruik, hebben twee van die knoopbatterijtjes nodig om de belichtingsmeter te laten functioneren. Als die leeg zijn, dan is dat steevast op het verkeerde moment. De batterijtjes zitten in een rond batterijvakje dat je uit het fototoestel moet draaien met behulp van een muntje. Nu zeg ik je. Met behulp van een muntje? Ik doe al mijn betalingen contactloos met pin, m’n mobiel of met paypal. Ik heb nooit meer kleingeld bij me, een muntje; dat is toch niet meer van deze tijd?

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen