Nieuwe burgemeester Rome wil voor kerst einde aan afvalchaos

ANP Producties | Bron: ANP

De nieuwe burgemeester van Rome wil de door afvalproblemen geplaagde stad voor de kerst grondig laten schoonmaken. "Misschien kan het ook wel sneller als we haast maken", zei Roberto Gualtieri tegen de krant La Repubblica. Het gemeentelijke afvalbedrijf Ama Roma krijgt de leiding over de grote opruimactie, maar er wordt volgens de burgemeester ook externe hulp ingeschakeld.

In gebieden rond het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad liggen vaak stapels vuilniszakken naast overvolle afvalbakken, tot chagrijn van veel inwoners. Er circuleren op sociale media ook filmpjes van wilde zwijnen die door de straten trekken en tussen het afval zoeken naar voedsel. Het lukt de autoriteiten vaak niet het afval tijdig te verwerken.

De afvalproblemen in de metropool waren een belangrijk thema bij de lokale verkiezingen deze maand. Romeinen stemden toen hun eerste vrouwelijke burgemeester weg, Virginia Raggi van anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging. De sociaaldemocraat Gualtieri versloeg maandag tijdens de tweede ronde van de verkiezingen de centrumrechtse Enrico Michetti.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.