Zaanse inbreng op EK korfbal blijft beperkt tot één speler, maar de toekomst ziet er rooskleurig uit

Esther Cordus in actie tijdens de World Games.

Esther Cordus in actie tijdens de World Games.© Archieffoto Marco Spelten/Actiefotografie

Robert Berkeley
Koog aan de Zaan

Het Nederlands korfbalteam begint maandag aan het EK in Antwerpen. De vraag wie er kampioen zal worden is nooit zo spannend; uiteraard pakt Oranje de titel, zeer waarschijnlijk na een finale tegen België. Veel spannender is elk eindtoernooi de vraag wie tot de definitieve selectie behoren.

Het zijn ditmaal weinig Zaankanters. Eentje om precies te zijn: KZ-korfbalster Esther Cordus, die al langere tijd een vaste waarde is bij het Nederlands team en ook bij de nieuwe bondscoach Jan Niebeek haar plek heeft bemachtigd.

Zwangerschap

De Zaandijkse Jet Hendriks was er de laatste jaren ook altijd bij maar nu vanwege zwangerschap niet. Het KZ-koppel Alwin Out en Marjolijn Schenk is afgevallen bij de bekendmaking van de definitieve selectie; in het geval van Out heeft dat te maken met zijn blessure.

En voor Terrenc Griemink, die sinds kort meetraint met Oranje, komt dit EK sowieso nog te vroeg.

De laatste vijftien jaar was de Zaanse inbreng over het algemeen groot. Vanaf 2008 begonnen de hoogtijdagen van KZ in de korfballeague met drie landskampioenschappen en op een gegeven moment was het complete Koogse achttal international.

Tim Bakker, Rick Voorneveld, Kim Cocu en nog vele teamgenoten waren jarenlang belangrijke spelers maar zijn inmiddels gestopt. Een nieuwe generatie heeft het stokje overgenomen.

Voor de toekomst zijn de Zaanse voortekenen overigens goed. KZ’ers Nikki Boerhout en Darren Krook maakten eerder dit jaar deel uit van het team dat wereldkampioen onder 21 jaar werd en een grote groep regionale talenten is geselecteerd voor de selecties onder 19 en onder 17 jaar, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Afgelopen dinsdag was er in Koog aan de Zaan een RTC-toernooi en daags daarna maakten de jeugdbondscoaches de namen bekend.

Oranje onder 21

Bij Oranje onder 21 jaar, dat toewerkt naar het EK volgend jaar, spelen Lars Hoorn, Sanne Maaike Nieuwenhuizen en Onno Bakker. Oranje onder 19 jaar begint komende maandag aan ruim een maand trainingen met een grote voorselectie en in december maakt bondscoach Léon Simons dan bekend met wie hij verdergaat richting het WK in april. Tot de gegadigden behoren onder anderen de KZ’ers Jet van der Bunt, Famke Doves, Stef Schaap en Mika Vreeken en ook de Groen Geel-talenten Noor van Duijvenbode, Anna de Ridder en Björn Reussien. De WK-gangers Boerhout en Krook sluiten twee weken later aan.

Barry Schep maakte de voorselectie van ’zijn’ -17 bekend en ook daarin maar liefst zeven Zaankanters: Maud Aafjes, Isa Dik, Lindsey Pijnappels, Jelle Emons, Mikai van het Kaar (allen KZ), Fanny van Heuvelen en Ties Schaft (beiden Groen Geel).

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen