Inwoners van Zaanstad kunnen kijkje nemen op boot waar vluchtelingen opgevangen gaan worden

In 2014 lag er ook opvangboot voor asielzoekers in de Achtersluispolder.© Archieffoto Dirk Jongejans

Christian Sier
Zaandam

De nieuwe vluchtelingenopvanglocatie op de voormalige ’bajesboot’ in de Zaanse Achtersluispolder is volgend weekend open voor lokale ondernemers en inwoners van Zaanstad. Dat meldt de gemeente op donderdag. Geïnteresseerden zijn op zaterdagmiddag 30 oktober, twee dagen voor de ingebruikname, welkom om een kijkje te nemen in de noodopvang.

Bezoekers krijgen de gelegenheid om vragen te stellen over de opvangprocedure van de vluchtelingen, meldt de gemeente. Vooraf aanmelden is verplicht. De gemeenteraad ging eerder deze maand akkoord met een plan om de boot, die in voorgaande jaren ook lag aangemeerd in de Achtersluispolder, te gebruiken als tijdelijke noodopvang voor 400 vluchtelingen uit onder meer Afghanistan en Syrië.

Niet voor kinderen

De boot, voorheen zowel een hotel als opvanglocatie, blijft minimaal een jaar en maximaal anderhalf jaar in gebruik, aldus de gemeente Zaanstad. De opvang is niet bedoeld voor kleine kinderen uit vluchtelingenlanden, vanwege de ligging in het water.

Op meerdere plekken in Nederland is er sinds de toegenomen instroom van Afghaanse vluchtelingen een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verzocht de gemeente Zaanstad in september ruimte beschikbaar te stellen voor noodopvang. Een alternatieve opvanglocatie op het Hembrugterrein bleek op korte termijn niet geschikt te zijn, dus viel de keuze van het college op de hotelboot in de Achtersluispolder.

Aanmelden voor de rondleiding kan via noodopvang@zaanstad.nl

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.