Geef de melkveehouder een plek in het museum én in de toekomst | commentaar

GerBen van ’t Hek

Het vertrouwen van de Nederlandse boer in overheid en politiek is verschrompeld. Slechts twee procent van de veehouders zegt nog vertrouwen in ’het systeem’ te hebben. De rest heeft sterk het gevoel uitgegumd te worden door de samenleving.

Deze maand opende het nationale Zuivelmuseum in Wapenveld de deuren. Het museum in de buurt van Zwolle is een ode aan het roomrijke verleden van Nederland: melk is goed voor elk, De Witte Motor en de hartelijke groeten van Joris Driepinter!

In het museum is geen plek voor de donkere wolken die zich boven de Hollandse zuivelsector samenpakken. Nog geen plek, verzekerde de conservator gisteren op Radio 1. Want een museum dat het hele verhaal beweert te vertellen, kan niet om stikstofproblemen, dierenwelzijn en de herijking van melk - niet langer de onbetwiste wonderdrank voor jong en oud - heen.

Feit is dat de sector anno 2021 zwaar onder druk staat. Van nationale trots tot nationale last. Alsof ze van alle problemen in de Nederland de schuld krijgen, verzuchten de boeren zelf. Na decennia van steeds weer nieuwe regelgeving uit Den Haag en Brussel heerst het gevoel niet langer gewenst te worden in eigen weiland.

Het vertrouwen van de boer in politiek en overheid is daardoor tot historische dieptepunt gedaald, blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. De boer is electoraal weggevlucht uit het traditionele midden. Nog maar vier procent stemt CDA, de boerenbelangenbehartiger van weleer. En het vertrouwen in de overheid is haast nihil. Slechts 5 procent gelooft het ministerie van Landbouw nog.

De boeren verwijten de regering bemoeizucht en onkunde. Volgens veel veehouders sluiten tal van regels niet aan bij de praktijk.

Dat de boeren massaal hun heil zoeken bij de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas en zelfs het extremisme van Farmers Defence Force is tekenend. Maar vooral ook een geluid om serieus te nemen en niet weg te wuiven als gebruikelijk boerengeklaag.

Maak van de boer niet alleen een probleem. Gebruik de bewezen innovatiekracht en aanpassingsvermogen van de sector voor het vinden van oplossingen. De melkboer verdient niet alleen een plek in het het museum, maar ook een plek in de toekomst.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.