AZ speelt na rust met vuur, maar klaart de klus in Cluj wel en verstevigt de koppositie [video]

Jesper Karlsson springt een gat in de Roemeense lucht na zijn doelpunt.

Jesper Karlsson springt een gat in de Roemeense lucht na zijn doelpunt.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Cluj-Napoca

Groepswinst is het doel van AZ in de Conference League. In het noordwesten van Roemenië werd donderdagavond een goede stap in die richting gezet. AZ won in Cluj-Napoca van CFR Cluj (0-1).

Daar was ie dan toch. De vorm die AZ de laatste weken in de eredivisie laat zien, ontbrak tot dusver in Europese wedstrijden, maar in Cluj-Napoca was ie er. Niet lang, een half uurtje slechts, maar het was genoeg.

Soeverein was AZ vooral in de eerste helft van de uitwedstrijd tegen CFR Cluj, het derde groepsduel. Het heerste, het kreeg kansen, het joeg de thuisploeg bij vlagen op en kwam slechts af en toe een klein beetje in de problemen.

Meestal was dan de Franse linksbuiten Billel Omrani erbij betrokken. De sterke, handige aanvaller wist als enige speler van Cluj het zijn directe tegenstander (Yukinari Sugawara) lastig te maken. De anderen kwamen tekort – en vooral als team kon CFR Cluj niet op tegen AZ.

(tekst gaat verder na de foto)

Fredrik Midtsjø protesteert bij de scheidsrechter na weer een keiharde overtreding van Cluj.

Fredrik Midtsjø protesteert bij de scheidsrechter na weer een keiharde overtreding van Cluj.© Foto ANP/Ed van de Pol

Ja, CFR Cluj is koploper in Roemenië en werd de afgelopen vier jaar landskampioen, maar dat zegt niet alles. Het niveau van het Roemeense voetbal is niet meer wat het geweest is. Daar komt bij dat Cluj in deze poule nog geen overwinning had geboekt en afgelopen weekend ook in de competitie verloor.

Oud

Onrust dus bij de club die de laatste jaren in eigen land heerst. Trainer Dan Petrescu dacht er daarom donderdagavond verstandig aan te doen door te kiezen voor routine. Hij stuurde een elftal het veld in met een gemiddelde leeftijd van maar liefst 29,9 jaar. En hoewel AZ dit seizoen ook geen piepjong elftal meer heeft, was het met 24,3 jaar toch aanzienlijk jonger.

Gescheurde lip

Het verschil was te zien. AZ was energieker, fitter en op alle fronten beter. Het leidde tot de nodige frustratie bij de onmachtige spelers van Cluj, waardoor de enkels en achillespezen van Vangelis Pavlidis en Owen Wijndal een paar keiharde optaters kregen. Na rust kwam daar nog even een elleboog in het gezicht van Dani de Wit bij. Die leverde hem een scheur in zijn lip op, waardoor hij er meteen uit moest. De lip werd gehecht en met een zak ijs tegen zijn gezicht zocht De Wit de catacomben op.

(tekst gaat verder na de foto)

Dani de Wit verlaat gehavend het veld.

Dani de Wit verlaat gehavend het veld.© Foto ANP/Ed van de Pol

Karlsson

Het overwicht van AZ ten spijt bleef het aantal kansen beperkt. In de eerste 25 minuten werd keeper Cristian Balgradean nog wel in verlegenheid gebracht door schoten van Jordy Clasie, Fredrik Midtsjø en een kans van Vangelis Pavlidis, daarna kwam AZ niet meer in zijn buurt. Dat hoefde ook niet per se. Op dat moment leidde het al met 1-0 door Jesper Karlsson, die na een kwartier spelen een voorzet van Sugawara binnenkopte.

Het speelde zich allemaal af in een slecht gevuld stadion. In Cluj-Napoca zien ze Europees voetbal niet meer op voorhand als iets speciaals. Ze hebben het wel vaker meegemaakt en ze hebben grotere namen dan AZ op bezoek gehad. Zo’n tien jaar geleden barstte het stadion uit zijn voegen toen Bayern München, Chelsea en Manchester United langskwamen. Wie geen kaartje had weten te bemachtigen en er toch ‘bij’ wilde zijn, zocht een plekje in of zelfs op het dak van de flats naast het stadion.

Donderdag hoefde dat niet. Er waren nog geen vijfduizend toeschouwers in het stadion dat meer dan twintigduizend fans kan herbergen. Het was verklaarbaar. AZ is niet zo’n grote naam als bovengenoemde clubs, de Conference League is geen Champions League en de coronasituatie in Roemenië helpt ook niet mee. De besmettingscijfers rijzen er de pan uit.

Roffelen

Toch was de sfeer allesbehalve doods en stil. Roffelen en stampen op de ijzeren vloerplaten van het stadion is blijkbaar een specialiteit van het huis, waardoor de herrie in elk geval soms deed vermoeden dat er in een ramvol stadion werd gespeeld.

Ook de harde kern van Cluj deed lange tijd zijn best en had het daarbij regelmatig gemunt op de Uefa. De Europese voetbalbond werd allerhartelijkst toegezongen door de Roemeense fans, die luidkeels ‘Uefa Mafia’ scandeerden. Pas na een uur, toen enkele van de supporters van de tribune waren verwijderd, werd het rustiger.

Energie

Op het veld had AZ het in die fase een stuk lastiger dan voor rust. In balbezit stapelde het fout op fout en de energie van de eerste helft was in geen velden of wegen meer te bekennen. Daardoor speelde AZ met vuur - een vrije trap van Cluj in de slotminuten schampte de lat - maar het ontsnapte. De klus was gefikst, de koppositie verstevigd.

Stand in groep D:

AZ 3-7

Jablonec 3-4

Randers 3-3

CFR Cluj 3-1

© Foto ANP/Ed van de Pol

CFR Cluj-AZ 0-1

18. Karlsson 0-1.

CFR Cluj: Balgradean; Manea, Burca, Cestor, Camora; Paun (73. Alibec), Bordeianu, Culio (46. Boateng); Deac, Debeljuh (61. Petrila), Omrani.

AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (68. Witry); Midtsjø, De Wit (63. Evjen), Clasie; Gudmundsson (82. Reijnders), Pavlidis (64. Duin), Karlsson..

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen