Mag het licht uit? Ontdek de schoonheid van de duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

Nachtwandeling door het Zwanewater.

Nachtwandeling door het Zwanewater.© Foto Poppe de Boer

Kinderen lopen in de storm met hun net gemaakte lampions.

Kinderen lopen in de storm met hun net gemaakte lampions.© Archieffoto Erik Rietman

Nachtwandeling.

Nachtwandeling.© Archiefbeeld Ella Tilgenkamp

1 / 3
Evert Marsmans
Noordkop

Vanuit de ruimte is Nederland herkenbaar als een van de lichtste plekken in Europa. Om de steeds schaarser wordende duisternis te vieren, houden milieu organisaties op 30 oktober voor de zeventiende keer de Nacht van de Nacht.

Op Texel kunnen jonge liefhebbers van de duisternis deelnemen aan de schemertocht. „Jongeren in de basisschoolleeftijd wandelen vanaf half zes met boswachter Pierre Bonnet het donker tegemoet”, vertelt Ilse Mets, coördinator van het IVN. „Het is de bedoeling dat ze merken hoe onze zintuigen reageren op het ontbreken van licht. In het donker verandert de waarneming, maar wat gebeurt er nou precies? Het is trouwens ook de bedoeling dat de kinderen alleen met de boswachter op pad gaan. Ouders blijven thuis, dat maakt het donker nog net even spannender.”

Tijdens de wandeling ervaren kinderen dat kleuren vervagen als het donker wordt, ze leren op de tast een steen te herkennen en wagen het te lopen zonder te zien waar ze hun voeten neerzetten.

De schemerwandeling begint om 17:30 uur bij het Barbecue Veld aan de Randweg en duurt ongeveer een uur. Opgeven voor deze gratis excursie kan per mail: texelsenatuurstruners@gmail.com.

Deelnemers van alle leeftijden kunnen ook meewandelen met boswachter Peter Ampt. De wandeling begint om 19:30 uur op de kruising van het Skillepaadje met het Doolhof onder aan De Hoge Berg. Er kunnen maar vijftien mensen mee met deze gratis tocht door het donker. Aanmelden via: pampt@hotmail.com.

Speciaal voor de Nacht van de Nacht is de kerktoren van Den Burg geopend. Tussen 19.30 en 21.00 uur is de toren tegen betaling van twee euro te beklimmen voor liefhebbers van het duister. Voor liefhebbers van het licht is bij helder weer en weinig wind, de vuurtoren van Den Helder zichtbaar vanaf deze hoge positie.

Lichtjestocht

Misschien een beetje tegenstrijdig is de lichtjestocht door Den Burg op deze avond. Het is een wandeling met lampionnen en lichtjes voor jong en oud. De gemeente zal de straatverlichting dimmen en de fanfare gaat voorop. De wandeling begint om half acht en start vanaf de Groenplaats in het dorp. Ook deze wandeling is gratis.

In Den Helder kunnen wandelaars deelnemen aan een tocht door de Noordduinen. Deze wandeling wordt georganiseerd door Landschap Noord Holland. Deze avondwandeling begint om 21.00 uur op de parkeerplaats van Partycentrum Duinoord aan de Jan Verfailleweg 622 in Den Helder. Kosten bedragen zeven euro per volwassene, opgeven kan via de website van Landschap Noord Holland.

Zwanenwater

In Callantsoog kan worden gewandeld door natuurgebied het Zwanenwater en daar is het pas echt donker. Best spannend door het geritsel van allerlei dieren die wel hoorbaar, maar niet zichtbaar zijn. Deze tocht wordt georganiseerd door Natuurmonumenten. Deelname kost vijftien euro per volwassene. Leden en kinderen ontvangen korting op dit tarief. De wandeling duurt ongeveer twee uur en begint om acht uur. Reserveren kan via de website van Natuurmonumenten.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.