’Glutenvrije’ piet bij intocht in Blaricum en Muiden; Nederlandse Coeliakie Vereniging wil dat sinterklaasfeest leuk is voor alle kinderen

Joyce Huibers
Blaricum/Muiden

Bij de Sinterklaasintocht in Blaricum en Muiden lopen dit jaar ’glutenvrije’ pieten mee. Dat is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Naar schatting zijn er in Nederland 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat, vanwege de kruimels op de handschoenen, ook al niet.

Vrijwilligers

De Nederlandse Coeliakie Vereniging wil dat het sinterklaasfeest ook voor deze kinderen leuk wordt. Door de inzet van vrijwilligers is het de NCV gelukt om in 135 gemeenten in Nederland bij de intocht een piet mee te laten lopen die glutenvrije pepernoten uitdeelt. In het Gooi gebeurt dat in Muiden en Blaricum.

Op de website van de vereniging (www.glutenvrij.nl) kunnen kinderen een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de glutenvrije piet de kinderen bij de intocht. De speciale kruidnoten worden vooraf met zorg verpakt in kleine zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen