Hoge sprongen en in de lucht vette trucs doen: Pippa van Iersel ligt op koers voor de eindzege in de Big Air Kite League

Pippa van Iersel hoog in de lucht tijdens een Big Air-wedstrijd.

Pippa van Iersel hoog in de lucht tijdens een Big Air-wedstrijd.© Eigen foto

Vincent Schot
Schellinkhout

Kitesurfster Pippa van Iersel ligt op koers om de Big Air Kite League te winnen. De Schellinkhoutse won in Zuid-Frankrijk de voorlaatste wedstrijd van deze internationale reeks.

Voor Van Iersel was de zege in Gruissan haar tweede in de serie die de deelnemers ook al in Kaapstad, Gran Canaria en Tatabuja bracht. Bij kitesurfen word je voortgetrokken door een vlieger over het water. Bij Big Air gaat het erom dat deelnemers zo hoog mogelijk los komen van het water om vervolgens in de lucht trucs uit te voeren. Deze worden dan beoordeeld door een jury.

In de Franse kustplaats kregen de 44 deelnemers lastige weersomstandigheden voorgeschoteld. Het spande er zelfs om of de wedstrijd afgemaakt kon worden, zo weinig wind stond er. Er werd dan ook gestreden tot de zon onder was voor de titel op deze halte van de Big Air Kite League. Van Iersel deed tot op de laatste dag mee om de felbegeerde punten en uiteindelijk lukte het haar om de concurrentie achter zich te laten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Pippa van Iersel viert haar overwinning in Zuid-Frankrijk.

Pippa van Iersel viert haar overwinning in Zuid-Frankrijk.© Eigen foto

Het betekende haar tweede gouden plak bij de vrouwen van dit seizoen en daarmee nam de West-Friese kitesurfster ook direct de leiding in het algemeen klassement over. In december is de laatste wedstrijd van de reeks in Kaapstad. Van Iersel is stellig in haar doelstelling: eindigen op de hoogste trede van het podium.

Kitesurfen debuteert in 2024 op de Spelen. Bij de hydrofoil racediscipline die daar te zien is, draait het erom zo hard mogelijk over het water te gaan. Van Iersel gaat zich mogelijk op die discipline richten in aanloop naar de Spelen van 2028, na haar freestyle carrière.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen