Hoofdpijn na een laat feestje? Daar klaag je niet meer over als je het verhaal van Joey Didulica kent | column Brian Wijker

Joey Didulica.

Joey Didulica.© Foto Martin de Haan

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad haalt Brian Wijker dit keer herinneringen op aan een AZ-keeper uit het verleden.

Met een kater zag ik AZ zondag in het stadion in actie tegen FC Utrecht. Het was iets te gezellig geworden de nacht ervoor en dan uitgerekend moest die aftrap op het absurde tijdstip van kwart over twaalf worden verricht.

Maar AZ was zondag verrassend genoeg als een paracetamol tegen de hoofdpijn die de teleurstellende seizoensstart en - in mijn geval - het uitgelopen feestje hadden opgeleverd.

Joey Didulica

Joey Didulica vierde vorige week zijn vierenveertigste verjaardag. Hij had na dat feestje waarschijnlijk ook hoofdpijn. Niet vanwege een biertje te veel, maar door één klap in zijn gezicht. Nota bene landgenoot Jason Culina (Didulica heeft een Australisch paspoort) was het, die in 2006 het licht uit deed bij de doelman, die zich in dienst van AZ voor een schot van de PSV'er wierp. De wedstrijd was al beslist, het stond 1-3 voor PSV. Als de doelman de bal had doorgelaten, zou dat weinig verschil hebben gemaakt.

(Tekst gaat verder na de foto)

Joey Didulica in september 2010 tijdens een wedstrijd met AZ.

Joey Didulica in september 2010 tijdens een wedstrijd met AZ.© Foto AP/Bas Czerwinski

Behalve voor zichzelf. Want die ene redding heeft ervoor gezorgd dat hij nog steeds iedere dag hoofdpijn heeft. Blijvende hersenschade liep de oud-doelman van Ajax bij die actie op.

Ondanks dat knokte hij zich terug. Bijna twee jaar kwam Didulica niet in actie en ondertussen was hij zijn plek al verloren aan Sergio Romero. Pas toen de Argentijn na de bekeruitschakeling tegen NAC in 2009 zijn hand brak door op een muur te slaan, kwam Didulica weer in beeld.

Luis Suarez

Hij kreeg loon naar werken. Didulica mocht AZ in een cruciale serie wedstrijden naar de titel leiden. Maar een kater van het titelfeestje zal hij niet hebben gehad. Kort voor de huldiging in Alkmaar speelt AZ in Amsterdam tegen Ajax, dat een gemakkelijke strafschop krijgt. Luis Suárez neemt hem. Didulica stopt hem en dan: weer gaat het licht uit. De Uruguayaan loopt iets te enthousiast door op de rebound. Didulica wordt afgevoerd en mist de huldiging van AZ in het centrum van Alkmaar.

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Ajax-speler Luis Suarez gaat door op Joey Didulica en raakt de keeper met zijn knie in het gezicht.

Ajax-speler Luis Suarez gaat door op Joey Didulica en raakt de keeper met zijn knie in het gezicht.© Foto ANP/Olaf Kraak

Na het duel met Suarez wordt Didulica per brancard afgevoerd.

Na het duel met Suarez wordt Didulica per brancard afgevoerd.© Foto ANP/Olaf Kraak

Twee jaar later is Didulica klaar met de hoofdpijn die hem - zo sprak hij openhartig in een interview - soms deed verlangen naar een uitweg. Na het Europese duel van AZ tegen zijn oud-club Austria Wien in 2011 zwaait hij af als prof. Een paar jaar te laat, vond hij zelf achteraf.

Voor dat duel loopt Didulica een laatste ronde op het groene tapijt waar hij de eeuwige hoofdpijn kreeg toegespeeld. Alleen maar omdat hij deed wat hij moest doen. Een reden om nooit meer te klagen over door jezelf veroorzaakte hoofdpijn.

De hele AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen