Goede koolhydraten zijn geen vijand van je

Hanneke van den Berg

Na haar ’Bijbel van de Nederlandse Keuken’ stampte Janneke Vreugdenhil er meteen maar een tweede, ruim 500 pagina’s tellende bijbel achteraan: die van de koolhydraatarme keuken.

Sinds de eerste hype, waarin koolhydraten als grote vijand van de mens werden bestempeld, zijn we inmiddels wel wat wijzer geworden. We kennen het verschil nu tussen snelle koolhydraten (niet goed voor je) zoals witte pasta, witbrood en aardappels en langzame koolhydraten, die in volkoren granen, peulvruchten en zoete aardappels zitten. Die zijn weer wel lief voor je lichaam, omdat je er langer over doet ze te verteren en je bloedsuikerspiegel daardoor geen enorm snelle pieken en dalen meer vormt.

Behalve talloze heerlijke koolhydraatarme recepten (laat dat maar aan Janneke Vreugdenhil over) laat ze in enkele handige stappen zien hoe je zelf groenterijst, spaghetti van courgette, tagliatelle van koolraap en lasagnebladen van flespompoen maakt. Zelfs het pocheren van een eitje mislukt nooit meer als je de stappen volgt.

Zo is koolhydraatarm eten bepaald geen straf meer.

Janneke Vreugdenhil: ’Koolhydraatarme bijbel’. Uitg. Carrera, €33,99.

4467ee26-3247-11ec-90ad-02c309bc01c1.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.