Glutenvrije Pieten in Andijk en Medemblik; ieder kind een fijn Sinterklaasfeest

Glutenvrije piet.

Glutenvrije piet.

Tanja Koopen
Medemblik

Tijdens de intocht van Sinterklaas in Medemblik en Andijk lopen er dit jaar Glutenvrije Pieten mee. Net als in twaalf andere Noord-Hollandse gemeenten, zo heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging bekendgemaakt.

In Nederland zijn naar schatting 10.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo’n leuk feest. Ze mogen de kruidnoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet vanwege de kruimels op de handschoen.

Coeliakie

Dus is in 2017 gestart met het introduceren van De Glutenvrije Piet. Dit hulpje van de Sint geeft kinderen met coeliakie glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten. Met dit initiatief wil de vereniging zorgen dat vaker rekening wordt gehouden met kinderen met een allergie.

In heel Nederland worden vrijwilligers ingezet die glutenvrije pepernoten uitdelen. Kinderen met een coeliakie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl) een tekening downloaden om een vlag te maken.

Zakjes

Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. De kruidnoten die de Glutenvrije Piet bij zich heeft worden vooraf verpakt in kleine zakjes, zodat er geen kruisbesmetting met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Deze bijzondere pieten lopen in 135 gemeenten: www.ncv.nl/over-ncv/waar-vind-je-glutenvrije-piet staat het meest actuele overzicht.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen