Makers ’Jiskefet’ willen publicatie van encyclopedie via de rechter tegenhouden

Scene uit Jiskefet

Scene uit Jiskefet© Foto VPRO

Jaap Stiemer
Amsterdam

De makers van ’Jiskefet’ ondernemen juridische stappen tegen de uitgever van de ’Jiskefet Encyclopedie’. Het boek wordt zonder medewerking van de programmamakers uitgegeven. Ze verzetten zich tegen de publicatie.

’Jiskefet’ was een tv-programma bij de Vpro, dat tussen 1990 en 2005 werd uitgezonden. De makers waren Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch. Types als Oboema, De Lullo’s en de kantoorklerken van Debiteuren Crediteuren waren enorm populair.

Noblesse Uitgevers brengt begin november de Jiskefet Encyclopedie op de markt, geschreven door Richard Groothuizen en Rutger Vahl. De opzet hiervan is vergelijkbaar met de Koot en Bie Encyclopedie: alle typetjes, taalvondsten en andere bijzonderheden worden nauwgezet genoteerd en voorzien van illustraties. Zowel in het boek over Koot en Bie als in het Jiskefetboek komen geen afbeeldingen van de makers zelf voor.

De makers van Jiskefet hebben kennis genomen van het verschijnen van de encyclopedie, maar ze kennen de inhoud niet. Michiel Romeyn bevestigt namens Jiskefet BV dat er juridische stappen worden ondernomen: „De uitgave is zonder ons medeweten en medewerking tot stand gekomen”, meldt hij desgevraagd.

Voor het overige verwijst hij door naar advocaat Onno Hennis van AMS Advocaten. Die meldt dat de inzet is om publicatie van het boek tegen te houden. Donderdag dient in Haarlem een kort geding, waarin de uitgever wordt gevraagd om inzage te geven in het boek, iets wat tot nu toe werd geweigerd.

,,We willen eerst kennis nemen van wat er in het boek staat’’, aldus Hennis. ,,Afhankelijk van wat daar uitkomt beraden we ons op vervolgacties.’’ Aan de uitgever is gevraagd publicatie uit te stellen tot er inzage is geweest en conclusies zijn getrokken, maar ook dat weigert de uitgever volgens Hennis. Hij hoopt dat er donderdag meteen een uitspraak ligt.

Directeur Peter Voskuil van Noblesse Uitgevers wil niet te veel kwijt over de zaak, omdat deze onder de rechter is. „We hopen ook niet dat het tot een zitting komt, we willen helemaal geen ruzie. We hopen er op een goede manier uit te komen met elkaar.”

Van Kooten en De Bie keerden zich bij verschijnen ook tegen de encyclopedie. Maar Voskuil kreeg via de Vpro wel het verzoek of het boek in de webshop van de omroep kon worden aangeboden. „Ik zie het maar als een stille zegen”, aldus Voskuil, die stelt dat beide boeken ’één groot eerbetoon zijn’.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen