Containergroen werkt soms niet en soms een beetje: de proef in Zaanstad wordt uitgebreid

Een containertuintje in Zaanstad.

Een containertuintje in Zaanstad.

Rob Swart
Zaanstad

Containertuintjes werken niet op plaatsen waar het dumpen van afval al een gewoonte is.

Dat is de voorlopige conclusie van wethouder Gerard Slegers nadat een jaar proefgedraaid is met vier tuintjes in de Bermuda, Abraham Kloosstraat, Belgischestraat en Westzanerdijk. In de twee straten in Zaandam-Zuid is het aantal dumpingen niet verminderd. In de Rosmolenbuurt en op de Westzanerdijk hielp het wel.

Containertuintjes zijn plantenbakken die neergezet worden op de betonnen plaat van een ondergrondse container. Het beoogde effect is dat er geen troep meer naast de container wordt gezet als die vol zit of als afval niet door het luikje past.

Verminderd

Van de twee tuintjes in de Vijfhoek wordt er een netjes bijgehouden. Maar er wordt net zo vaak afval naast gezet als voorheen. In de twee andere wijken is het effect wel merkbaar. Daar is het dumpen niet over maar wel sterk verminderd.

Volgens Slegers is de proef te beperkt om te kunnen zeggen of Zaanstad beter af is met containertuintjes. Dat is het geval als de tuintjes minder geld kosten dan er uitgegeven wordt aan het ophalen van het gedumpte vuil.

Niet goedkoop

De containertuintjes zijn bepaald niet goedkoop. Voor het opfleuren van de containers op de vier adressen - in totaal negen tuintjes - is veertienduizend euro afgerekend. Zaanstad kreeg daar subsidie voor zodat het uiteindelijk niets kostte. Het onderhoud van de tuintjes hebben bewoners op zich genomen.

Slegers wil de proef uitbreiden. Zaanstad gaat op zoek naar bewoners die de tuintjes willen adopteren. Ook voor die uitbreiding is subsidie.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen