55-jarige carnavalsvereniging Het Masker komt met jubileumboek inclusief de komende optocht

In het jubileumjaar 2016 kreeg deze wagen van de Wicky’s bij de carnavalsoptocht in Zwaag de voorkeur van zowel de jury als het publiek.

In het jubileumjaar 2016 kreeg deze wagen van de Wicky’s bij de carnavalsoptocht in Zwaag de voorkeur van zowel de jury als het publiek.© Archieffoto

Eric Molenaar
Zwaag

Het 55-jarig bestaan van carnavalsvereniging Het Masker in Zwaag wordt aangegrepen voor het uitbrengen van een nieuw jubileumboek. Dat zal het ’complete plaatje’ bieden. De inhoud van het boek dat bij het 33-jarig bestaan werd uitgebracht komt erin, maar ook de komende carnavalsviering, inclusief beelden van de optocht.

Drie leden, onder wie pr-man Eric Bot, zijn druk bezig met het inscannen van oude foto’s en het verzamelen van informatie. Het boek wordt in eigen beheer gemaakt en uitgegeven. Binnenkort zal het mogelijk worden om het boek via voorinschrijving alvast te bestellen.

Ondertussen maakt Het Masker zich op voor een ouderwets carnavalsfeest, nadat dit vanwege corona vorig jaar beperkt bleef tot een online quiz en ’thuis een biertje en polonaise’. De beroemde optocht met de praalwagens werd noodgedwongen ingeruild voor een wedstrijd ’Versier je eigen huis’.

De prinsverkiezing in de Leuttempel, partycentrum de Witte Valk, staat op de agenda voor 13 november, het jubileumfeest voor 5 februari en het carnavalsweekend is van 25 februari (Knapzakkenfeest) tot en met 1 maart (Dikke Dolle Dinsdag).

Vroeger beginnen?

De vereniging houdt zich aan de coronaregels - 75 procent van de capaciteit, coronapas - maar gaat er vanuit dat de verplichte sluitingstijd voor de horeca, om middernacht, nét op tijd zal worden afgeschaft. Het feest rond de prinsbekendmaking (23.11 uur) begint volgens de aankondiging dan ook om 21 uur. Omdat het Nederlands elftal die avond tegen Montenegro speelt is het feest omgedoopt tot Avond van Oranje. Mocht de omstreden coronaregel toch gehandhaafd blijven, dan treedt plan B in werking: eerder beginnen.

Een behoorlijke drukte wordt verwacht bij de Maskerquiz, op zaterdag 18 december. Vorig jaar was dit online en de verwachting is dat dit ertoe leidt dat het live drukker wordt. ,,Maar dat is alleen maar leuk’’, zegt Eric Bot. ,,Als je nu allebei zou doen, thuis én in de Witte Valk, heb je weer kans dat een aantal mensen thuisblijft. We kunnen tachtig, negentig teams kwijt, het gaat ook om de beleving.’’

Toneelclub

Het Masker is in november 1966 opgericht door de J.B. (Jongeren Beweging), die al een aantal jaren een carnavalsbal organiseerde. De vereniging kreeg de naam van een toen al opgeheven toneelclub, omdat die naam toevallig aan de muur hing van de plek waar de oprichtingsvergadering werd gehouden. Door de jaren heen groeide de optocht uit tot een evenement dat volgens Het Masker jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers trekt.

In februari 2016 kreeg de carnavalsvereniging de Koninklijke Erepenning ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan. In 2021 werd besloten het 55-jarig jubileumfeest tot na de coronacrisis uit te stellen. Op 5 februari is het dan zover. Eerst is er een receptie voor genodigden, om 21 uur barst het feest los voor iedereen. Als het goed is, zijn de praalwagens in de verschillende bedrijfsloodsen en andere werkplaatsen dan al in een gevorderd stadium, al komt het toch vaak op de laatste dagen aan. De grote optocht is op 27 februari. Normaal begint het bouwen van de wagens al in november, december. Eric Bot heeft al tekeningen gezien van De Hatseflatsers, en weet dat sommige groepen het ’weekendje weg’ waarin zij ideeën bespreken al achter de rug hebben. ,,Andere nemen de prinsbekendmaking als startsein.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen