Uitverkiezing Zoyla Barendse voor Oranje is ook een mijlpaal voor FC Marlène: ’Wat er bij Marlène gebeurt qua jeugdopleiding is nog altijd uniek in Nederland’

Zoyla Barendse in actie voor FC Marlène tijden de laatste competitiewedstrijd tegen Den Haag.

Zoyla Barendse in actie voor FC Marlène tijden de laatste competitiewedstrijd tegen Den Haag.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Heerhugowaard

Het Nederlands vrouwenzaalvoetbalteam hoopt zich deze week te plaatsen voor de ’final four’ die om de Europese titel gaan strijden. Een nieuw gezicht in de selectie is die van Zoyla Barendse.

Drie interlands heeft Zoyla Barendse inmiddels achter haar naam staan. ,,Op het trainingskamp in Portugal heb ik mijn debuut gemaakt”, vertelt zij.

Bij de vorige kwalificatieronde stond de FC Marlène-speelster nog op de stand-by lijst. Inmiddels is zij doorgeschoven naar de A-selectie, waar ook haar clubgenotes Aaike Verschoor en Lotte Hopman deel van uit maken.

Voor de Heerhugowaardse zaalvoetbalclub is de selectie van Barendse ook een kleine mijlpaal, want in tegenstelling tot Verschoor en Hopman is zij voortgekomen uit de eigen jeugdafdeling. Zo’n zes jaar geleden begon - toen nog Reiger Boys - serieus werk te maken van zaalvoetbal voor meisjes. Barendse was een van de speelsters die destijds gescout werd. ,,Ik voetbalde op dat moment bij de jongens van FC Medemblik, maar stapte later ook over naar de veldvoetbaltak van Reiger Boys.”

De 19-jarige komt oorspronkelijk uit het Westland, waar haar ouders paprikateler waren. Als klein kind verhuisde zij naar de Wieringermeer waar de familie de activiteiten op Agriport voortzetten. ,,Ik ben begonnen bij Flevo, maar omdat daar geen meisjesteam was, ben ik overgestapt naar Medemblik. Dat maakte qua afstand niet zo veel uit, want wij woonden ergens halverwege.”

Bij Medemblik bleek het meisjesteam echter al snel geen uitdaging meer en stapte zij over naar de jongens. Daar viel zij dusdanig op dat Reiger Boys haar benaderde. Met name bij het zaalvoetbal in de onder 15 zorgde dat voor veel uitdaging. ,,Omdat ik eindelijk met meisjes van een vergelijkbaar niveau kon voetballen. Bovendien speelden we in de competitie alleen maar tegen jongensteams. Dat was echt veel leerzamer dan alleen tegen meiden voetballen en we wisten het die teams ook nog vaak heel moeilijk te maken.”

Al na één seizoen stroomde zij door naar de seniorentak, want ondanks haar jonge leeftijd draait zij alweer een paar jaar mee in de hoofdmacht. ,,De club geeft me echt de kans om door te stromen. En het leuke is dat er ook nu weer nieuwe jonge meiden doorstromen. Dat is alleen maar goed. Dat houdt je scherp, want zij willen natuurlijk op hun beurt weer graag jouw plek overnemen.”

Barendse combineert het zaalvoetballen met een studie in Delft en veldvoetbal bij topklasser Rijnvogels. ,,Dat is op dit moment nog goed te combineren. En met Oranje spelen is een enorme kans. Dan gaat sport even voor studie.”

Inmiddels is Lisse haar woonplaats. Mijn ouders hebben het bedrijf verkocht en we zijn hiernaartoe verhuisd. Mijn broers studeren in Rotterdam en Leiden en ik in Delft. Dus dat is voor iedereen wat dichterbij. Voor veldvoetbal ben ik daarom een club in de buurt gaan zoeken, maar het reizen naar Heerhugowaard heb ik er graag voor over. Wat er bij Marlène gebeurt qua jeugdopleiding is nog altijd uniek in Nederland. Van die club wil ik graag deel uit blijven maken. We hebben daarnaast dit seizoen de ambitie om landskampioen worden en hebben zeker een kans.”

Het kwalificatietoernooi (of Main Round) wordt een grote uitdaging. ,,Rusland is het sterkste. Het wordt heel lastig om daarvan te winnen.”

EK kwalificatie

Het kwalificatietoernooi begint vandaag in Wit-Rusland. Nederland treft naast het gastland en Rusland verder nog Oekraïne. De winnaar gaat naar de eindronde in 2022.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen