De mini-Champions League in Wijdewormer: AZ-talenten laten geen spaan heel van Gabala

Jeroen Haarsma
Wijdewormer

De mini-Champions League streek dinsdag voor het eerst neer in Wijdewormer. Toch moet het echte werk nog beginnen voor de toptalenten van AZ.

Het leek een goedbezochte jeugdwedstrijd op het trainingscomplex van AZ, maar het was méér dan dat. De eerste thuiswedstrijd van het hoogste jeugdteam in de Youth League was van grote symbolische waarde.

AZ tilde de jeugdopleiding de laatste jaren naar een hoog niveau, maar niet eerder mengde een ploeg van de geroemde jeugdopleiding zich tussen de elite in de Youth League. Tegenstander Gabala SC uit Azerbeidzjan had niks in te brengen (7-0), net als twee weken terug in de heenwedstrijd (0-4). Meedoen aan de Youth League betekent veel voor AZ, onderstreept hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg. „Dit is zeker een ijkpunt. We speelden de laatste jaren natuurlijk al op grote toernooien met onze jeugdteams, maar dit is echt de top.”

Dat gold dan niet voor Gabala, maar wel voor de waarschijnlijke volgende tegenstander van de AZ-talenten. Dan wacht mogelijk Angers, de jeugdkampioen van Frankrijk. „Als we die ronde doorkomen, kunnen we ploegen als Real Madrid treffen.” De jeugdteams van clubs die meedoen aan de ’echte’ Champions League – zoals Real en Ajax – komen na de winterstop in beeld als tegenstander.

Dan gaat AZ mogelijk ook met een ’verzwaard’ team spelen. Nu waren het vooral spelers van het onder 18-elftal, maar in theorie kan ook een deel van het beloftenteam nog meedoen in de Youth League.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen