Eerste schip gespot in Zeesluis IJmuiden: loodsboot Procyon verricht metingen

De nieuwe sluis wordt getest.

De nieuwe sluis wordt getest.© foto Ko van Leeuwen

Pieter van Hove
IJmuiden

Officieel is ’ie nog niet geopend; de doopplechtigheid is pas eind januari volgend jaar. Maar de Zeesluis IJmuiden, de naam van de grootste sluis ter wereld, ontvangt al enkele bezoekers.

Zoals het loodsvaartuig Procyon dat metingen en testen verricht in de sluis. Hoewel de Procyon officieel IJmuiden als thuishaven heeft, is het werkterrein Vlissingen en Hoek van Holland. Daar bemant de loodsboot met de zusterschepen Pollux en Polaris de stations bij die plaatsen. Overigens: IJmuiden heeft geen station buitengaats meer. Hier gaat alles met tenders.

Testen

Nu de feitelijke bouw achter de rug is, is het tijd om te testen of wel alles goed verloopt. Ook de sluisdeuren worden getest. De vletterlieden, verantwoordelijk voor het aanmeren en losmaken van schepen, hebben van de gelegenheid gebruikgemaakt om ook het een en ander te testen. Als alles goed verloopt, kan uiteindelijk over enkele maanden de doop plaatshebben.

Aanvankelijk stond de oplevering van de zeesluis - 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep - gepland voor najaar 2019. Vanwege een constructiefout is het werk ruim twee jaar vertraagd. Ook de kosten zijn aanzienlijk opgelopen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen