Dorpen met elkaar verbonden door kunst op rotonde; ’Liefst zou ik een kunstwerk willen op elke rotonde in de gemeente’, zegt wethouder Joke Kruit bij onthulling

Samen met kunstenares Marianne van Dedem (rechts) onthult wethouder Joke Kruit de nieuwe kunstwerken op de rotonde aan de Harenkarspelweg tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn.

Samen met kunstenares Marianne van Dedem (rechts) onthult wethouder Joke Kruit de nieuwe kunstwerken op de rotonde aan de Harenkarspelweg tussen Warmenhuizen en Tuitjenhorn.© Foto Marc Moussault

Richard Zut
Warmenhuizen

Zowat vier jaar terug werd-ie in gebruik genomen door gedeputeerde Elisabeth Post, en deze dinsdagmiddag kwam de kers op de taart. Een aantal kunstwerken van Lolke van der Bij en Marianne van Dedem siert vanaf nu de rotonde aan de Harenkarspelweg die Warmenhuizen sinds 19 januari 2018 met Tuitjenhorn verbindt.

Het ontwerp op de rotonde staat symbool voor de relatie tussen natuur en infrastructuur. Voor de verbinding tussen de wegen en omliggende natuur. Het ontwerp draagt ’bloemen’ als thema. De combinatie van bloemen met vogels komt ook terug in het wapen van Schagen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kunstig doorkijkje vanaf de rotonde naar de Oostwal richting Tuitjenhorn, met rechts de groene afrastering van de atletiekbaan van AV Nova.

Kunstig doorkijkje vanaf de rotonde naar de Oostwal richting Tuitjenhorn, met rechts de groene afrastering van de atletiekbaan van AV Nova.© Foto Marc Moussault

Ieder onderdeel in het kunstwerk heeft zijn eigen betekenis. Zo staan de zwanen voor beweging in de samenleving, verbinding met elkaar en de natuur. Bloemen symboliseren ’groei’ en vogels ’vrijheid’. De linten typeren de opwaartse beweging naar de toekomst. Vanaf de verschillende toegangswegen zijn vier andere uitvoeringen te zien.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kunst op de rotonde benadrukt de verbinding van Warmenhuizen en Tuitjenhorn, aldus wethouder Kruit, die meent dat alle rotondes in de gemeente een kunstwerk verdienen.

De kunst op de rotonde benadrukt de verbinding van Warmenhuizen en Tuitjenhorn, aldus wethouder Kruit, die meent dat alle rotondes in de gemeente een kunstwerk verdienen.© Foto Marc Moussault

Wethouder Joke Kruit onthulde de werken en initieerde zo het begin van een lang gekoesterde wens. ,,Want hoe mooi zou het zijn als op alle rotondes die de gemeente Schagen beheert, zo’n prachtig kunstwerk zou staan. Het is een verrijking van de omgeving en zorgt bij de inwoners van het dorp voor een gevoel van thuiskomen. Daarbij symboliseert dit kunstwerk een belangrijke gedachte”, zegt ze.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen