Delano G. zwijgt over moord Peter R. de Vries

Kamil E. en Delano G. staan voor de rechter voor de moord op Peter R. de Vries.

Kamil E. en Delano G. staan voor de rechter voor de moord op Peter R. de Vries.© Foto Petra Urban / ANP

Saskia Belleman
Amsterdam

De ene verdachte zwijgt, de tweede ontkent te hebben beseft waarbij hij betrokken raakte. Tijdens de eerste dag van het strafproces tegen de verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries wilde de vermeende schutter Delano G. (22) niets zeggen. Ook tijdens de verhoren beriep hij zich tot nu toe op zijn zwijgrecht. Beide verdachten blijven langer in hun cel.

In de zittingszaal van de rechtbank zat hij er onderuitgezakt bij in zijn stoel, zijn hoofd stak net boven de camelkleurige jas uit die hij over de rugleuning had gehangen.

De 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik sprak via zijn tolk des te meer. Hij ontkent te hebben geweten wat op 6 juli 2021 de bedoeling was. Er was hem gevraagd om iemand in Rotterdam op te halen, die een ontmoeting zou hebben in Amsterdam. Die iemand was Delano G., maar er stapten ook nog twee andere mannen in, zei hij.

Lees ook: Kees van der Spek is bij eerste zitting over moord op zijn vriend Peter R. de Vries. ’Die Pool ziet er toch vrij indrukwekkend uit’

In de buurt van het Leidseplein stapten de vier mannen uit, maar Kamil E. ging al snel weer terug naar de Renault Kadjar, omdat hij verkeerd geparkeerd stond, zegt hij. Daarna reed hij rondjes, op zoek naar een parkeerplek. Dat lukte niet.

Alibi knutselen

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Kamil E. in de gevangenis geprobeerd om met zijn vrouw een alibi in elkaar te knutselen voor 6 juli. Hij vroeg aan haar om een Marokkaan te regelen die wilde zeggen dat hij op die dag aan het werk was in Maastricht. Zijn telefoon was volgens het OM absoluut niet in Limburg op het moment van de moordaanslag. Advocate Çimen zegt dat er geen sprake was van het in elkaar knutselen van een alibi. Kamil E. kon zich volgens haar niet goed herinneren waar hij was op die dag en probeerde dat in gesprekken te achterhalen.

Advocaat Ronald van der Horst van Delano G. beklaagde zich vooral over „het schimmenspel” in het dossier. Iedereen is, van getuigen en politiemensen, tot dna-deskundigen, de patholoog-anatoom en de deskundigen die de handen van de verdachten onderzochten op schotresten en andere spelers in het proces, geanonimiseerd. Volgens Van der Horst wordt het op die manier onmogelijk voor de verdediging om na te gaan wie wat heeft gezegd, gezien of geconstateerd, en waarom.

„De verdediging is niet blind voor zorgen die er bestaan over de veiligheid van mensen die in een of andere hoedanigheid participeren in dit strafproces. Maar de verdediging kan niets controleren als iedereen zich verschuilt achter anonimiteit.”

Peter R. de Vries werd op 6 juli van dit jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, vlak na het verlaten van de studio van RTL Boulevard. Hij overleed 9 dagen later. Hij werd volgens het OM in het hoofd en de rechterheup geraakt door kogels afkomstig uit een omgebouwd gas-alarmpistool. Dat wapen en een pistoolmitrailleur werden teruggevonden in de Renault waarin Kamil E. en Delano G. zich na de aanslag uit de voeten maakten. Ze werden aangehouden op de A4 ter hoogte van Leidschendam.

Een week eerder, op 28 juni, zou Kamil E. een voorverkenning in de omgeving hebben gehouden. Op de beelden zijn de opvallende tattoos in zijn nek te zien en de jas die later in zijn woning werd teruggevonden.

De familie van De Vries heeft maandagochtend voorin de zittingszaal aan de Amsterdamse Parnassusweg plaatsgenomen.

Inhoudelijke behandeling in mei of juni

Volgens het OM loopt het onderzoek naar de opdrachtgevers achter de moord nog, maar zullen die niet in dit proces terechtstaan. De telefoons van beide verdachten zijn nog in onderzoek, maar zijn versleuteld. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal pas in mei of juni 2022 kunnen zijn. De volgende pro formazitting is op 6 december om 09.00 uur.

De Vries werd na de schietpartij zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is nog niet bekend. Er wordt rekening mee gehouden dat het te maken heeft met de rol van De Vries in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, met hoofdverdachte Ridouan Taghi. De Vries was sinds vorig jaar adviseur en vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B.

Sinds begin 2018 werd bekendgemaakt dat B. zich had gemeld als kroongetuige, werd eerst zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen