Het was maandag een treurige dag voor de journalistiek | commentaar

Erna Straatsma

Op de dag dat de rechtszaak tegen de vermoedelijke moordenaar van Peter R. de Vries begon, stopte Omroep Gelderland de verslaggeving bij voetbalstadions.

Het was maandag een toevallige samenloop van omstandigheden die beide nieuwsfeiten bij elkaar bracht. De overeenkomst daartussen: journalisten die de dupe zijn van geweld.

De dood van Peter R. de Vries heeft waarschijnlijk niet met zijn journalistieke werk te maken, maar hij wás wel een journalist. Een journalist weliswaar met een discutabele bijbaan als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo met hoofdverdachte Ridouan Taghi, maar toch. Als journalist maakte hij naam.

Verslaggevers van Omroep Gelderland werden zondag belaagd door NEC-supporters bij het Goffertstadion in Nijmegen. Een journalist werd aangereden door een scooter. Eerder deden zich ook al incidenten voor rondom voetbalwedstrijden.

Maandag besloot de omroeporganisatie de verslaggeving buiten stadions met onmiddellijke ingang stil te leggen. Het is simpelweg te onveilig, aldus de hoofdredactie. Er is geen rechtstreeks contact met de voetballiefhebbers meer mogelijk. Ook stuurt de omroep geen verslaggevers meer naar zogeheten ’risicodemonstraties’. Ook dat levert onveilige situaties op.

Het was maandag, kortom, een treurige dag voor de journalistiek.

Er zijn de laatste tijd helaas wel vaker treurige dagen voor de journalistiek. Zo besloot de NOS een jaar geleden al om de eigen logo’s van satellietwagens af te halen. Aanhoudende bedreigingen - vrijwel dagelijks - van technici en verslaggevers noopten de omroeporganisatie daartoe.

Ook bij deze krant werken verslaggevers die soms de dupe zijn van haatmails, bedreiging of online-pestcampagnes. Je kunt je er fysiek tegen weren, maar digitaal is dat een stuk lastiger. Ongefundeerde scheldkanonnades per mail zijn heel gewoon (en gek genoeg vaak ondertekend met ’prettige dag verder’). Sociale media zijn overal en altijd, haatvolle gebruikers kunnen je dagenlang achtervolgen.

Maar we moeten ons werk blijven doen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.