Proef met autoluwe Dorpsstraat in Castricum is afgelopen, de politiek bepaalt uiteindelijk of de situatie permanent wordt

De blokkades op de Dorpsstraat worden weggehaald.

De blokkades op de Dorpsstraat worden weggehaald.© foto gemeente castricum

Van onze verslaggever
Castricum

De proef met de autoluwe Dorpsstraat in Castricum is ten einde. Afgelopen vrijdag zijn de hekken en borden in het Castricumse centrumgebied verwijderd.

Vier weken lang is er gemeten, gekeken en gevraagd. Is een Dorpsstraat zonder doorgaand verkeer goed voor een aangenamer verblijf in winkels en horeca? Helpen de nieuwe autoroutes de drukte bij de spoorovergang verminderen? Wat zijn andere positieve en negatieve effecten?

De gemeente heeft een enkele maanden tijd nodig gaan om alle informatie verwerken in een evaluatieverslag. De gemeenteraad bepaalt uiteindelijk of de proef wordt omgezet in een permanente situatie.

Verkeersveiliger

Wethouder Ron de Haan laat in een persbericht van de gemeente weten dat ’een autoluwe, of autoschuwe Dorpsstraat geen doel op zich is’: „De stip op de horizon is dat we Castricum centrum mooier, aantrekkelijker en verkeersveiliger kunnen maken. Hoe werken we daar naar toe, en zorgen we er met elkaar voor dat we bereid zijn auto’s te weren.”

Onderdeel van de evaluatie is een enquête die komt in de bus bij ruim 2.100 huishoudens en ondernemingen in de Dorpsstraat en directe omgeving. Andere inwoners en ondernemers kunnen de vragenlijst ook invullen. Dat kan online vanaf woensdag 20 oktober (www.castricum.nl/dorpsstraat).

Meer nieuws uit Alkmaar