Fortuinbuurt in Krommenie steekt de handen uit de mouwen. ’Prima sfeer, alleen de koffie is een drama’

Samen knappen de bewoners hun buurtje op.

Samen knappen de bewoners hun buurtje op.© foto Erik Rietman

johan lok
Krommenie

Omdat er bij gemeente Zaanstad nauwelijks budget is om het groen en de paden in de stad te onderhouden, besloten de Fortuinbuurt-bewoners in Krommenie zelf maar in actie te komen.

„Je kunt natuurlijk boos zijn op de gemeente en roepen dat het belachelijk is dat de buurt zo verloedert, maar je kunt er ook zelf wat aan doen”, stelt een aantal buurtbewoners van de Fortuinbuurt. Het afgelopen weekend zijn zij begonnen met het onkruidvrij maken van de buurt.

Op de hoek van de Harpraam en de Windas is een ploeg druk aan de slag. De sfeer is prima en de grappen, kwinkslagen en ’pesterijtjes’ vliegen in het rond. „Ik zag laatst een buurman bezig het onkruid uit de stoep voor z’n huis weg te halen. Ik besloot dat bij mij ook eens aan te pakken. Maar dat viel tegen. Vandaar dat we dit weekend een apparaat gehuurd hebben en dat gaat tien keer sneller”, vertelt initiatiefnemer Rob. „Ik weet dat er bij de gemeente geen budget is. Dan kun je twee dingen doen. Boos zijn of zelf de handen uit de mouwen steken.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Met een gehuurde machines wordt het onkruid weggehaald.

Met een gehuurde machines wordt het onkruid weggehaald.© foto Erik Rietman

Contact

„We hadden hier al leuk contact”, vertellen Ton en Jolanda. „De wijk is twee jaar geleden opgeleverd en in de winter hebben we hier tijdens de lockdown toen er ijs lag bijvoorbeeld een foodtruck gehad. En dit zorgt er ook weer voor dat je de buren beter leert kennen.”

„Helemaal waar”, aldus Justus en Floor. „Tijdens voetbaltoernooien hangen we allemaal vlaggetjes op en met kerst sfeervolle lampjes. En dan houden we ook nog rekening met de vuilniswagen. Rob had alleen waarschijnlijk niet bedacht dat het nu herfstvakantie is, dus dat veel buren weg zijn.”

Iedereen is het erover eens dat de sfeer prima is. „Ik begrijp alleen niet waar de koffie blijft. Die zou Justus toch regelen.” En als de fotograaf een foto van alleen René maakt, vraagt de hele groep zich af waarom. „Hij doet helemaal niets.” „Nee”, reageert René. „Maar ik heb wel een goddelijk lichaam, dat ziet zo’n fotograaf.” Al dollend is er ondertussen alweer een kruiwagen vol onkruid verzameld. „Goed bezig toch”, stellen de mannen. „Maar waar blijft nou de koffie?”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen