AZ maakt een feest van de ’topper’ tegen FC Utrecht en haalt keihard uit: 5-1 [video]

Een bolletje AZ-vreugde na een van de doelpunten van zondagmiddag.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft zondagmiddag korte metten gemaakt met FC Utrecht. In een voor het publiek heerlijke wedstrijd werd de nummer drie van de eredivisie met een 5-1 nederlaag naar huis gestuurd. AZ was oppermachtig en boekte zo zijn derde competitie-overwinning op rij.

‘Ja, we gaan lós met zijn allen’ schalde er in de rust van AZ-FC Utrecht door het stadion. Een vrolijk muziekje paste wel, vonden ze blijkbaar in de muziekkamer – en terecht. Met een 3-0 ruststand in de ‘topper’ tegen de nummer drie van de eredivisie was er alle reden tot lachen.

En dus gooiden hier en daar supporters de heupen los en haakten sommige reservespelers, tijdens hun warming-up op het veld, in bij het nummer Sweet Caroline.

Agressiviteit

Het kon allemaal, want AZ had er in de eerste 45 minuten van de wedstrijd een feestje van gemaakt. Mooi voetbal, goede combinaties, een flinke dosis agressiviteit op de juiste momenten en – niet onbelangrijk – enkele kansen die werden afgemaakt. FC Utrecht, dat onlangs nog stuntte door Ajax in de Johan Cruijff Arena te verslaan, was volslagen kansloos.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jordy Clasie laat Adam Maher achter zich.© Foto ANP/Ed van de Pol

Het goed gevulde stadion (met 17.000 toeschouwers waren er vierduizend meer dan bij de vorige thuiswedstrijd) kon al vroeg juichen, want na dik tien minuten leidde AZ al met 2-0. Bij beide doelpunten speelde Jordy Clasie een belangrijke rol met een goede pass van achteruit.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het schot van Jesper Karlsson na dik tien minuten. Keeper Maarten Paes zal de bal laten glippen: 2-0.© Foto ANP/Ed van de Pol

Bij de 1-0 stuurde hij Albert Gudmundsson diep, waarna spits Vangelis Pavlidis de aanval simpel kon afronden. Bij de 2-0 speelde Clasie prima Owen Wijndal in, wat vervolgens leidde tot een schot van Jesper Karlsson. Door een blunder van keeper Maarten Paes, die de bal door zijn handen liet glippen, werd het een goal.

Mocht FC Utrecht in het vervolg van de eerste helft nog hoop op een goede afloop hebben gehad, dan werd die kort voor rust de grond in geboord door de 3-0 van AZ. Dani de Wit, helemaal vrij gelaten door een handvol verdedigers, kopte een voorzet van Karlsson binnen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Benauwd

Pas na rust was er even een korte fase waarin FC Utrecht aandrong en AZ het korte tijd benauwd kreeg. Er was wat dreiging voor het doel van AZ, maar het liep goed af voor de prima spelende keeper Peter Vindahl.

In de tegenaanval was AZ vervolgens diverse keren gevaarlijk. Uit een van die counters viel de 4-0 van De Wit. De schaduwspits maakte zodoende al zijn vijfde van de competitie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vangelis Pavlidis (links) scoort dit seizoen nog niet veel, maar de spits maakte zondag wel de belangrijke openingstreffer.© Foto ANP/Ed van de Pol

In de slotfase leek Albert Gudmundsson het slotakkoord voor zijn rekening te nemen. Hij benutte een penalty en maakte er 5-0 van. Het bleek niet het einde te zijn: in de laatste seconden van de wedstrijd schudde invaller Quinten Timber er een actie en een doelpunt uit: 5-1.

Debuut Koopmeiners

Een persoonlijk hoogtepunt was er in de slotminuten ook voor Peer Koopmeiners. De jongere broer van Teun Koopmeiners viel in voor Karlsson en maakte zo zijn debuut in het eerste elftal.

AZ-FC Utrecht 5-1

5. Pavlidis 1-0, 12. Karlsson 2-0, 39. De Wit 3-0, 56. De Wit 4-0, 86. Gudmundsson (pen.) 5-0, 90. Timber 5-1.

AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos (78. Beukema), Martins Indi, Wijndal (73. Witry); Midtsjø (73. Reijnders), De Wit, Clasie; Gudmundsson, Pavlidis (73. Aboukhlal), Karlsson (84. Koopmeiners).

FC Utrecht: Paes; Van der Maarel (78. Ter Avest), Van der Hoorn, Janssen, Warmerdam; Maher, Ramselaar, Van Overeem (46. Timber); Mahi (14. Sylla), Douvikas (78. Balk), Van der Streek (46. Boussaid).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen