Sloop gevangenis in Zwaag begint na dinsdag

De gevangenis in Zwaag staat al jaren leeg.

De gevangenis in Zwaag staat al jaren leeg.© Archieffoto

Eric Molenaar
Zwaag

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft alle vergunningen binnen en overeenstemming met een bedrijf voor de sloop van het gebouw van de Glasbak, de gevangenis in Zwaag. De klus is inmiddels gegund. Als daar geen bezwaren tegen binnenkomen, kan de sloop na dinsdag 19 oktober beginnen.

Vooruitlopend op het verdwijnen van het markante gebouw op de hoek van De Compagnie en de Oostergouw zullen voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd. De omwonenden zijn op de hoogte gesteld.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit in een informatiebrief aan de gemeenteraad bekendgemaakt. In de brief staat ook dat uiterlijk halverwege volgend jaar met het Rijksvastgoedbedrijf afspraken zullen worden gemaakt over de herontwikkeling van het gebied.

Vanaf het moment dat sprake was van het verdwijnen van de gevangenis is uitgangspunt geweest dat er geen tijdelijke oplossing zou komen, zoals bewoning of opvang, maar een oplossing voor langere termijn. Woningbouw is een mogelijkheid, maar omdat in Hoorn andere woningplannen in ontwikkeling zijn, zoals de Rozenbuurt, de Poort van Hoorn en Holenkwartier, maakt de gemeente daar geen grote haast mee. De herontwikkeling van de gevangenislocatie mag deze ontwikkelingen niet belemmeren.

Lees ook: VVD-kamerlid vraagt ministerie waarom sloop gevangenis uitblijft

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen