10.000 Strong Vikings bedwingen hindernissen in recreatiegebied Spaarnwoude [video]

Via een enorme glijbaan plonsen de deelnemers zo in het water.

Via een enorme glijbaan plonsen de deelnemers zo in het water.© foto united photos/laurens bosch

Marcel Tabbers
Velsen-Zuid

Na de Spartan Race van vorig weekeinde in Zandvoort was het deze keer de beurt aan de Strong Viking in het Velsense deel van recreatiegebied Spaarnwoude. Bijna 10.000 deelnemers daagden zichzelf op beide dagen fysiek uit met vele hindernissen en over een afstand van 7, 13, 19, 42 en zelfs 60+ kilometer.

Bij de logclimb staan de vrijwilligers Abdelilah Elkhattabi en Rymond Schuitema te wachten op de eerste deelnemers. Het is Schuitema die heel enthousiast is over het concept.

,,Ik heb meerder Vikings meegedaan. Met elkaar de uitdaging aangaan is wat mij betreft het leukste, maar er is altijd een moment dat je er even doorheen zit. Op dat moment sleep je elkaar er doorheen’’, zegt de Dordtenaar. ,,Dat ze start en finish Walhalla noemen is niet zo vreemd.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De hindernissen lopen qua uitdagingen uiteen.

De hindernissen lopen qua uitdagingen uiteen.© foto united photos/laurens bosch

Dragon drop

Een vergelijk met de Spartan Race ligt op de loer. Bij het zien van de aftermovie in Zandvoort concluderen de mannen dat het veel van hetzelfde is of iets vergelijkbaars met een andere naam. ,,Bij Viking is het een ‘hammer’ en Spartan noemt men het een speer. Ze doen beide een warming-up.’’

Viking-obstacles hebben een soms angstige naam als Stone wall, Dragon drop of Viking battle. De prijsuitreiking van de Spartan Race blijkt wezenlijk anders te zijn. ,,Oh, ze krijgen een medaille. Bij Viking bouwt het op. Bij de achtste keer is bijvoorbeeld je prijs compleet’’, licht Schuitema toe.

(Tekst gaat door onder de foto)

Met handen en voeten in en aan de ringen overwin je Saga.

Met handen en voeten in en aan de ringen overwin je Saga.© foto united photos/laurens bosch

Pinnen

Bij de hovering pegboard komt Gijs Agema, nummer 14994, als eerste ‘Iron Viking’ langs. Met de ijzeren pinnen in de hand, die hij in een houten balk steekt, loopt hij overhangend van links naar rechts.,,Het gaat uitstekend. Het was alweer een tijdje geleden, maar het voelt weer als vanouds’’, zegt de Alkmaarder voor hij snel weer het hazenpad kiest.

Reinoud van Wely uit Workum is de tweede deelnemer aan de 42 kilometer die over de hindernis snelt. ,,Hardlopen is het mooiste onderdeel hiervan. Die hindernissen neem ik maar voor lief’’, grapt de Fries.

(Tekst gaat door onder de foto)

Samenwerken is soms de enige manier om een obstakel te behalen.

Samenwerken is soms de enige manier om een obstakel te behalen.© foto united photos/laurens bosch

Deelnemers komen bij deze ‘Amsterdamse editie’ niet alleen uit Nederland. De Belgen Antoine Bommonte, Frederik Matthijs en zijn zoon Roman zijn onderweg tijdens hun uitdaging over 13 kilometer.

,,Ik heb afgelopen keer in Gent meegedaan. En daar ligt het parcours net zo ver buiten de stad als hier met Amsterdam. En, je hoeft geen parkeergeld te betalen’’, zegt Matthijs senior, doelend op de 10 euro die je betaalt om op een weiland te mogen staan.

,,We wonen tussen Brussel en de Franse grens en maken er een sportief weekeinde van’’, vult junior aan. ,,Die fjorddrop was geweldig. Voor je het weet sta je weer op de grond’’, jubelt Bommonte. Dan is het kennelijk tijd. Senior heeft duidelijk de leiding: ,,We gaan weer, want we hebben nog even te gaan.’’

Op naar de Ivars walk, Viking carry the shield. Namen die spreken tot de verbeelding. Net als Spartan of Viking. Het inspireert kennelijk velen om de uitdaging aan te gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen