Fort Veldhuis in Heemskerk opent herdenkingskapel in een kazemat; landelijk enige museum met zoiets in huis

Pastor Ria Casalod-Brakenhoff wijdt de nieuwe kapel in.

Pastor Ria Casalod-Brakenhoff wijdt de nieuwe kapel in.© foto ronald goedheer

Johan Graas steekt een kaars aan.

Johan Graas steekt een kaars aan.© foto ronald goedheer

1 / 2
Ton de lange
Heemskerk

Het luchtoorlogmuseum in het Heemskerkse Fort Veldhuis is sinds zaterdag verrijkt met een zogeheten Gedachteniskapel. Pastor Ria Casalod-Brakenhoff deed ’s ochtends de inwijding. Johan Graas, boegbeeld van het fort en museum, is de initiatiefnemer. ,,Volgens mij zijn we het enige museum met daarin een kapelletje.”

De pastor is een dorpsgenoot van Graas. De Assendelver was in zijn jeugd misdienaar in de kerk waar hij de pastor van kent: de ’Onze Lieve Vrouw Geboorte’ aan de Marktstraat in Wormerveer. ,,Die is vorig jaar verkocht, er komen appartementen in. M’n ouders waren er ooit trouwe kerkgangers, m’n vader deed er bovendien schilderwerk. Zoals het bordje met de tekst: ’Mogen de Engelen u geleiden naar het paradijs’. Het kerkbestuur vroeg of er mensen waren die religieuze attributen uit de kerk wilden overnemen of hebben, gewoon gratis.” Vervolgens sloeg Graas zijn slag.

(Tekst gaat door onder de foto)

Gedachteniskapel in Fort Veldhuis.

Gedachteniskapel in Fort Veldhuis.© foto ronald goedheer

Het is naar voorbeeld van andere musea over de Tweede Wereldoorlog waar Graas ook wel komt, zoals ’Overloon’. ,,Je ziet daar ook van die herdenkingskapelletjes.” Hij besprak het idee in het bestuur van Stichting Fort Veldhuis. ,,Een stilteplek voor nabestaanden van omgekomen vliegers en andere oorlogsslachtoffers. Nou ja, niet helemaal stil. Wij draaien er kerkmuziek bij.” De kapel van 3 bij 5 meter bevindt zich in een kazemat vlakbij de ruimte met oude radiozendapparatuur.

(Tekst gaat door onder de foto)

In de kapel hangen foto’s van omgekomen en vermiste vliegers.

In de kapel hangen foto’s van omgekomen en vermiste vliegers.© foto ronald goedheer

Uit genoemde kerk kwamen vorig jaar onder meer kerkbankjes, engelen, kandelaars en spiegels. ,,En het kruis waarmee ik zelf vroeger nog de statie heb gelopen. Verder heb ik er foto’s van omgekomen of vermiste vliegers. Mensen kunnen zelf ook foto’s meenemen om bij te herdenken, even alleen te zijn met hun gedachten.” Binnen twee weken was de kamer voor de kapel opgeknapt en ingericht. Wegens coronamaatregelen liet de officiële opening echter lang op zich wachten.

Pastor Ria Casalod-Brakenhoff wijdt de nieuwe kapel in.

Pastor Ria Casalod-Brakenhoff wijdt de nieuwe kapel in.© foto ronald goedheer

Meer nieuws uit IJmond