Opnieuw minder auto´s gestolen, Volkswagen Golf nog altijd populairst onder autodieven

Internetredactie

Er worden de laatste jaren steeds minder auto’s gestolen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Waar er in het eerste halfjaar van 2017 nog 4254 werden weggenomen, waren dat er in het eerste halfjaar van 2021 nog maar 2578. De Volkswagen Golf en Volkswagen Polo zijn het populairst onder autodieven.

De Polo werd volgens de halfjaarcijfers van het LIV het vaakst gestolen in de eerste zes maanden van 2021, maar de cijfers van de twee maanden daarna wijzen uit dat de Golf tot nu toe het vaakst is ontvreemd: 216 keer. De Polo kwam na acht maanden uit op 202 diefstallen.

Dat Volkswagens het vaakst worden gestolen heeft gedeeltelijk te maken met het grote aantal Volkswagens in Nederland. De kans dat er een Volkswagen wordt gestolen is hierdoor automatisch groter. Dit betekent tegelijkertijd dat het risico kleiner is dat het gaat om jouw Volkswagen als er een willekeurige Volkswagen wordt gestolen. In de onderstaande tabel met de toptien meest gestolen auto´s op basis van gegevens van het LIV staat daarom het diefstalrisico per auto, dat gecorrigeerd is voor het aantal auto´s van dat model dat op de Nederlandse wegen rondrijdt.

Een van de manieren waarop het autodieven lukt in te breken is door het hacken van Keyless Entry. Dat zijn sleutels die je in je zak kunt houden en waarmee de deur op afstand kan worden geopend. De ANWB meldt dat het voor ´diefstalprofessionals´ redelijk makkelijk is deze sleutels te hacken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen