Carbidschieten mag ook deze jaarwisseling weer in Soest, maar alleen door nuchtere 18-plussers met vrij schootsveld

Carbidschieten gebeurt al jaren in Soest.

Carbidschieten gebeurt al jaren in Soest.© archieffoto studio kastermans

Eric Lorier
Soest

Carbidschieten kan ook deze jaarwisseling weer in Soest, maar niet zomaar. Het mag alleen met een ontheffing en die is vanaf 22 oktober aan te vragen via www.soest.nl.

Carbidschutters moeten aan een heel rijtje voorwaarden voldoen.

Zo mag het carbidschieten alleen gebeuren door 18-plussers die niet onder invloed van drugs of alchol zijn, mag de inhoud van de melkbus (of het equivalent daarvan) niet groter zijn dan veertig liter, moet er een vrij schootsveld van minstens 75 meter zijn, mag er sowieso nooit in de richting van woningen worden geschoten en moet er minimaal driehonderd meter afstand tot dierenverblijven worden gehouden.

En zo zijn er nog wel meer regels waar de carbidschutters zich aa moeten houden. De aanvraag voor een ontheffing moet voor 19 november bij de gemeente binnen zijn en vergezeld gaan van schriftelijke toestemming van de grondeigenaar.

Carbidschieten is van oudsher iets dat vooral in de polder wordt gedaan. Ook in Soest is er een enkeling die met oud en nieuw met carbid schiet. Carbidschieten is sinds eind vorig jaar officieel verboden in Soest, maar bij de jaarwisseling kan er ontheffing worden aangevraagd.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen