’Je kunt dit huwelijk niet opeens wegdenken. Nederland erkent huwelijken die gesloten zijn in Marokko’ | column

Assia Krim

Zoals altijd begin ik mijn gesprek eerst met het vragen naar de feiten. Wie is ze? Hoe heet de andere partij? Hoe heet het kindje dat binnen de relatie geboren is? Is ze getrouwd?

„Nee, we zijn niet getrouwd in Nederland. We zijn wel getrouwd in Marokko, maar het huwelijk hebben we hier nooit geregistreerd, dus zijn we niet officieel getrouwd voor de Nederlandse wet.”

Ze overhandigt een brief van een advocaat over de vorige procedure. Hierin zie ik dat de advocaat heeft geschreven dat de partijen een affectieve relatie met elkaar hebben gehad. Dat is juridisch jargon en betekent dat twee mensen een relatie hebben gehad zonder dat ze getrouwd zijn geweest of geregistreerd partnerschap hebben gehad.

„De advocaat is door jouw man niet goed op de hoogte gebracht van jullie relatie, want een affectieve relatie staat niet gelijk aan een huwelijk.”

Ze kijkt bedenkelijk en zegt: “Ja maar, hier zijn we niet getrouwd hoor.”

Ik kijk haar aan: “Jawel. Het huwelijk dat tussen jullie in Marokko is gesloten, is hier rechtsgeldig. Dat jullie hebben nagelaten het huwelijk te registreren in de registers van de burgerlijke stand, betekent niet dat jullie niet getrouwd zijn.”

„Ik lees dat meneer jullie dochter heeft erkend en dat jullie het gezamenlijk ouderlijk gezag hebben aangevraagd?”

„Nee, dat hebben we niet aangevraagd”, zegt ze fel. „Dat heeft hij op eigen houtje gedaan. Hij heeft mijn digi-d code gestolen en heeft het zonder mijn toestemming geregeld.”

„Dit had niet aangevraagd hoeven worden”, leg ik uit. „Doordat jullie met elkaar getrouwd zijn ontstaat van rechtswege het gezamenlijk ouderlijk gezag als het kind binnen het huwelijk is geboren of voor het huwelijk is erkend. Jullie dochter is binnen het huwelijk geboren en dus hebben jullie ouderlijk gezag.”

Ik zie aan haar ogen dat ze het allemaal niet goed begrijpt, dus ik leg het nogmaals uit.

„Je bent in Marokko getrouwd. Dat heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van ’adouls’, getuigen. Dat huwelijk is geregistreerd in Marokko. Nederland erkent huwelijken die gesloten zijn in Marokko. In Nederland ben je dan ook gewoon getrouwd. Je kunt dit huwelijk niet opeens wegdenken. Dit betekent dat alle juridische gevolgen van het huwelijk van toepassing zijn ongeacht of jullie het huwelijk hebben geregistreerd of niet. Je bent bovendien verplicht om een huwelijk door te geven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en op het niet doorgeven daarvan kan een bestuurlijke boete volgen.”

De ernst van de situatie dringt nu tot haar door. „Hoe zit het met de ontvangen toeslagen?” vraagt zij.

„Het kan zijn dat je die onterecht hebt ontvangen, want jullie zijn elkaars toeslagpartner.”

Ze reageert kordaat: „Ik ga in Marokko mijn scheiding regelen, zodat het buiten het zicht van Nederland blijft. Op die manier kom ik niet in de problemen.” Ik denk nog even na over het gesprek. Ben ik onder de indruk of juist geïrriteerd door deze slimmigheid? Uiteindelijk draagt de samenleving wel de lasten van hun keuze.

Assia Krim is familierechtadvocate en mediator, ze woont in Zandvoort, haar praktijk is gevestigd Haarlem. Om de week schrijft ze op deze plek over wat ze tijdens haar werk meemaakt.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen