Zelfs in poep zitten nanoplastics, bij baby’s meer dan bij volwassenen

Ies van Rij

Deskundigen uit de hele wereld komen 21 oktober naar Amsterdam om te praten over de impact van plastic op de gezondheid.

Op deze Plastic Health Summit wordt het eerste wetenschappelijke bewijs gepresenteerd voor de aanwezigheid van micro- en nanoplastics in de bloedbaan.

We worden dagelijks blootgesteld aan deze minuscuul kleine plasticdeeltjes en -vezels. Nederland loopt voorop in het onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten voor nu maar ook voor toekomstige generaties. Mocht het zo zijn dat nanoplastics hun weg in de bloedbanen weten te vinden, dan is immers ook de weg open naar de placenta van het ongeboren kind.

Al eerder is aangetoond dat plastic is doorgedrongen tot andere organen in het lichaam zoals de longen. Ook in poep zijn plastic deeltjes aangetroffen, bij baby’s zelfs meer dan bij volwassenen. In de wetenschap dat we een leven lang plastic binnenkrijgen, vragen onderzoekers zich af in hoeverre de gezondheid van toekomstige generaties kan worden beschermd.

Uitsmijter op de top is Jojo Mehta die namens Stop Ecocide International pleit voor vervolging van plegers van milieudelicten door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.