Zo stuitte ik op schitterende creaties als: ’autopolonaise’, ’inflatiespook’ en mijn favoriet: ’meeuwenoorlog’ | column Joris Brussel

Joris Brussel

De Taalunie liet deze week weten dat het goed gaat met de Nederlandse taal. Dit concludeerde ze op basis van een tweejaarlijks onderzoek waarin ze nagaat hoe taal in sociale situaties gebruikt wordt.

Daarnaast was het vrijdag Wereld TOS dag. TOS staat voor taalontwikkelingsstoornis, wat inhoudt dat bij sommige mensen taal in de hersenen minder goed verwerkt wordt. Laten we in het teken van beide aanleidingen stil staan bij hoe prachtig taal kan zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de kop bij het artikel over Wereld TOS-dag ’Alsof het een Aldi is in je hoofd’. De quote komt van een jongen met een taalontwikkelingsstoornis die aangeeft: ,,In mijn hoofd is het net een Aldi; alles zit in dozen en alles staat door elkaar. Ik wou dat ik een AH in mijn hoofd had, dan wist ik alles te vinden.’’ Wow. Dat is voor mij persoonlijk niet alleen heel herkenbaar, maar dankzij de mooie metaforen bijna een gedicht. En als je goed kijkt, waren er deze week nog meer mooie taalconstructies te vinden in deze en andere kranten. Zo stuitte ik op schitterende creaties als: ’autopolonaise’, ’inflatiespook’ en mijn favoriet: ’meeuwenoorlog’. Maar ook over een bepaalde ’denkrichting’ als oplossing voor de logistieke verstopping van de Beverwijkse Breestraat. Wellicht niet zo bedoeld, maar ik vind afkoersen op een ‘denkrichting’ als antwoord op een verkeersvraagstuk erg mooi. Of wat dacht u van ’een dictatuur van de dunne meerderheid’. Deze zinsnede komt van voormalig VVD-gemeenteraadslid Kees Schouten uit Uitgeest. Hij stapt graag de gemeentepolitiek weer in en gaat campagne voeren vanuit zijn eigen bierbrouwerij. De terugkeer van Schouten wordt door Mike Zuurbier, de huidige fractievoorzitter van de lokale VVD, omarmd. Wacht even…. Een bierbrouwer die politieke steun krijgt van iemand die Zuurbier heet? Je kan het in mijn optiek niet mooier bedenken. Of toch wel? Welke taalcreaties die u in het nieuws voorbij ziet komen, vindt u tenenkrommend lelijk of juist oogstrelend mooi? Ik ben heel benieuwd. Mail uw mooiste woorden naar jorisbrussel@gmail.com en bij genoeg inzendingen maak ik er een beknopte bloemlezing van.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen