Burgemeester Frank Streng neemt namens gemeente onderhoud van monument De Munt over: ’Ik wens dat deze plek de historie voor altijd levend zal houden’

© Marcel Rob

© Marcel Rob

1 / 2
Van onze verslaggever
Wognum

Burgemeester Frank Streng nam vrijdagmiddag namens de gemeente Medemblik symbolisch het onderhoud van monument De Munt over van Oudheidkundige Vereniging Medenblick. Het monument staat op de plek waar in de jaren tussen 1655-1781 de Westfriese munt werd geslagen.

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en nam ook een deel van de kosten op zich. Het gedenkteken aan de Muntstraat, nabij de Bonifaciuskerk, is een ontwerp van kunstenaar Peter Koelemeijer en werd vorig jaar november onthuld.

© Marcel Rob

De oudheidkundige vereniging in de stad nam het initiatief om op deze plek een blijvend monument op te richten. Daarvoor werd onder andere een crowdfundingsactie opgezet. ,,Ik wens dat deze plek de historie voor altijd levend zal houden”, zegt burgemeester Streng.

Een ets uit de tijd van de Munt.

Een ets uit de tijd van de Munt.© Foto: www.datnarrenschip.nl

,,Dat de geschiedenis en de betekenis voor Medemblik in het verleden, in onder meer stadswandelingen aan toeristen en passanten, doorverteld mag worden.”

De munten die in Medemblik werden geslagen, gingen van hand tot hand in heel West-Friesland.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen