Prijsprikkel met korting bij restafval in Wormerland

Wormerland gaat afval scheiden volgend jaar belonen met een variabel tarief.

Wormerland gaat afval scheiden volgend jaar belonen met een variabel tarief.© archieffoto

Koos Reitsma
Wormer

Volgend jaar voert Wormerland op restafval een vast en een variabel tarief in. Het vereist wettelijke aanpassingen, omdat registratie van persoonsgegevens nodig is. Sommige inwoners krijgen korting

Inwoners die straks hun bak aan de weg zetten of een zak in een van de ondergrondse containers gooien, betalen daarvoor dan (ook) per keer.

Wethouder Harold Halewijn meldt dat huishoudens met extra afvalstoffen als gevolg van een medische aandoening een korting krijgen op het variabele tarief. Inwoners met lage inkomens hoeven het vaste tarief niet te betalen en slechts een deel van het variabele tarief, dat dus afhankelijk is van de hoeveelheid restafval.

Er is overwogen gezinnen met jonge kinderen ook een korting te geven op de afvalstoffenheffing, wanneer zij door luiers extra afval hebben. Uiteindelijk is besloten dat ‘gezien de tijdelijkheid ervan’ niet te doen.

Het is de bedoeling dat in 2025 niet meer dan 30 kilo restafval per persoon wordt geproduceerd. Volgen Halewijn is die doelstelling alleen haalbaar als alle bewoners hun afval consequent gaan scheiden. En volgens hem lukt dat niet zonder een prijsprikkel.

Wie een tweede GFT en/of plastic bak nodig heeft, kan die gratis bij HVC aanvragen en deze wordt ook zonder kosten geleegd.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen