Haasjes op Landje van Naber van de dood gered door oplettende maaier

’Daar zaten twee haasjes héél parmant’

’Daar zaten twee haasjes héél parmant’© Foto Ben Pronk

Eric Molenaar
Hoorn

Het kinderliedje van het ’groen groen knollenland’ werd woensdag in Hoorn werkelijkheid op het Landje van Naber, het natuurgebiedje tussen de dijk en de wijk Grote Waal. Want daar zaten twee haasjes heel parmant, en ze zitten er nog steeds, maar dat had heel anders kunnen aflopen als maaier Han Smit minder oplettend was geweest.

(Tekst gaat door onder de foto)

Han Smit aan het werk op het Landje van Naber.

Han Smit aan het werk op het Landje van Naber.© Foto Ben Pronk

Smit is een van de vrijwilligers van de landelijke vereniging voor veldbiologie KNNV Hoorn/West-Friesland, die het gebied van pakweg vier hectare alweer dertig jaar beheert. Het is vooral een vogelgebied, maar zoogdieren worden er ook af en toe gezien. Het gaat dan vooral om hazen, hermelijnen, bruine ratten en veldmuizen.

Smit was woensdag bezig met een bosmaaier toen hij net op tijd ontdekte dat twee haasjes zich muisstil verborgen hielden onder het gras, in een langwerpige kuil.

,,Die jonge haasjes weten instinctief: we verroeren ons niet op het moment dat er gevaar is’’, zegt KNNV’er Ben Pronk. ,,Op het platteland hebben hazen over het algemeen weinig kans, als zo’n trekker met cyclomaaier van vijf, zes meter breed langskomt. Dan moeten ze al geluk hebben in het leger, en dat hebben ze kennelijk regelmatig, want je ziet er genoeg in de omgeving. Op het Landje van Naber zien we ook geregeld een haas lopen, maar je verwacht niet dat ze zo dicht bij een woonwijk jongen werpen. Kennelijk vinden ook die hazen het landschap van die waarde dat ze zeggen: dit is een mooi plekkie!’’

De natuurliefhebbers hebben de haasjes natuurlijk niet aangeraakt. ,,We hoefden niet alles te maaien, dus we zijn gestopt en weggegaan. Moeder haas komt een keer per dag, meestal tegen het eind, om haar jongen te zogen. Voor ons was dit ook een mooi moment. We hadden het gevoel iets te hebben gered. ’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen