Ventilatorprobleem Wijkertunnel (A9) deels verholpen, vrachtwagens mogen zaterdag weer door een van de tunnelbuizen

Vrachtwagens rijden door de Wijkertunnel© archieffoto United Photos Toussaint Kluiters

Koen van Eijk
Beverwijk

Het probleem met de ventilatoren in de Wijkertunnel (A9) wordt snel, maar wel deels verholpen. Waarschijnlijk zaterdag mogen vrachtwagens en touringcars weer door een van de twee tunnelbuizen.

Donderdag en vrijdag worden in de Wijkertunnel vier ventilatoren teruggeplaatst in de tunnelbuis richting Amsterdam. Als dit volgens planning verloopt, kunnen vrachtwagens en touringcars vanaf zaterdag 16 oktober weer gebruikmaken van deze tunnelbuis. De tunnelbuis richting Alkmaar blijft voorlopig nog dicht voor zwaar verkeer.

Lees ook: Kans op meer file doordat Wijkertunnel tijdelijk dicht gaat voor vrachtwagens en touringcars

De ventilatoren die nu worden teruggeplaatst, zijn afkomstig uit de Schipholtunnel. Hier zijn onlangs alle ventilatoren vervangen. Vier van deze ventilatoren zijn aangepast, getest en kunnen worden hergebruikt.

Schipholtunnel

Voor de tunnelbuis richting Alkmaar zijn geen ventilatoren beschikbaar uit de Schipholtunnel. Hiervoor worden de ventilatoren gebruikt die uit de Wijkertunnel zijn gehaald. Deze ventilatoren worden nu hersteld en uiteindelijk teruggeplaatst. Het is nog onduidelijk hoeveel tijd dit herstel kost.

Omdat een deel van de ventilatoren niet goed meer functioneert, besloot Rijkswaterstaat de Wijkertunnel vorige week af te sluiten voor vrachtwagens en bussen omdat die de meeste uitlaatgassen uitstoten. Personenauto’s en bestelbusjes mogen er wel doorheen.

Om de gereviseerde ventilatoren te plaatsen en aan te sluiten gaat de tunnelbuis van de Wijkertunnel richting Amsterdam twee avonden en nachten dicht. De afsluiting begint donderdag en vrijdag om 21 uur en duurt tot 7 uur. De tunnelbuis richting Alkmaar blijft deze nachten gewoon open.

Het verkeer wordt omgeleid via de Velsertunnel (A22). Het verkeer moet vrijdag in de ochtendspits rekening houden met 5 tot 10 minuten extra reistijd.

Lees ook: Dertig vrachtwagens op de bon die toch door Wijkertunnel reden

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen