Biocentrale Zaandam gaat even dicht vanwege te veel uitstoot. Gascentrales nemen het over

De centrale in Zaandam.© Foto Wim Egas

Frans van den Berg
Zaandam

Omdat de grens voor de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder wordt bereikt dan verwacht, zet Bio Forte Zaanstad de biomassacentrale aan de Pascalstraat in Zaandam vanaf begin december stil.

Dat wordt gedaan op eigen initiatief, benadrukt het bedrijf. Vorige maand had milieustrijder Johan Vollenbroek - bekend van de stikstofcrisis en de strijd tegen racen op Zandvoort - Zaanstad gevraagd de biomassacentrale in de Pascalstraat helemaal stil te leggen.

Volgens Vollenbroek is de uitstoot van ammoniak veel te groot. Er mag in de ogen van Vollenbroek zes kilo ammoniak uitgestoten worden volgens de natuurwet, er wordt 106 kilo uitgestoten.

Volgens directeur Han Beckmann is uit eerdere metingen gebleken dat de uitstoot van ammoniak hoger lag dan de eigen streefwaarde. „Daarom hebben we de installatie aangepast en de ammoniakuitstoot verder verlaagd. Door de uitstoot ook zelf te meten, voorkomen we overschrijding van de toegestane normen.” De overschrijding is ontstaan omdat in het koude voorjaar meer is gestookt.

De centrale wordt slechts enkele weken stilgezet en in januari weer opgestart. De gasgestookte HulpWarmteCentrales (HWC’s) in de flats Brandaris en Perim nemen de warmteproductie tijdelijk over.

„Daar zullen de bewoners van de flats niets van merken. Met de hulpketels als achtervang wordt de levering vanuit het warmtenetwerk doorlopend gegarandeerd. Zodra we de centrale in januari 2022 weer opstarten, wordt de warmte weer gewoon door de biomassacentrale geleverd.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.