Een kermis waar je van feest naar feest kunt gaan: Petten sluit het seizoen af met als vanouds meerdere locaties. ’Er zitten wel wat haken en ogen aan’

Opbouw van het kermisterrein in Petten.© Foto RedMouse

Cas Broxterman

Voor wie het gewend is om tijdens de kermis van feest naar feest te hoppen: in Petten staat een van de eerste feesten in de Noordkop met meerdere feestlocaties op de planning. Niet alleen in De Branding en De Snor is het feest, ook op het dorpsplein wordt als vanouds de kermistent opgetuigd.

Sinds het kermisseizoen langzamerhand weer op gang kwam in coronatijd, kwam het nog amper voor dat er voor het publiek wat te kiezen viel. In Warmenhuizen kreeg één café een vergunning, in Tuitjenhorn bundelden de horeca de krachten op het handbalveld, en zo verder. In Petten zijn de kroegen en de feesttent van elkaar gescheiden. Maar wie in het bezit is van een QR-code, kan alsnog als vanouds van feest naar feest hoppen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Opbouw van het kermisterrein in Petten.© Foto RedMouse

Natuurlijk is het anders. ,,Er zitten haken en ogen aan”, zegt Joshua Groot, medeorganisator van het feest op het plein. ,,Normaal gesproken is er vrije inloop. Je loopt zo in en uit. Nu moet van iedereen de CoronaCheck-app bekeken worden bij de ingang. Dat is iets lastiger, maar laten we er gewoon vanuit gaan dat het allemaal goedkomt.”

Peter Beense

En daarmee bedoelt hij het feest dat vanaf vrijdag losbarst in Petten. Hijzelf is medeverantwoordelijk voor het pleinfeest met bijvoorbeeld Peter Beense op zaterdag en lokale live bands op zondag. Ook De Branding, voor de gelegenheid omgetoverd naar Café de Wit, en De Snor hebben een kermisprogramma. Zo komt feestmaker Paul Vlaar zowel vrijdag als dinsdag langs bij De Wit en wordt er vrijdag bij De Snor afgetrapt met katknuppelen.

Sommige artiesten komen op meerdere plekken optreden. Zoals de lokaal populaire Willem Schoone, die zaterdag De Snor aandoet en zondag Shoreline op het podium bijstaat.

Harddraverij

Opbouw van het kermisterrein in Petten.© Foto RedMouse

De feesttent op het plein wordt na zondag weer afgebroken. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de harddraverij die dit jaar (nog) niet doorgaat. ,,Op de dinsdagen is dat toch wel de publiekstrekker”, stelt Groot. ,,En als dat dan wegvalt, en De Branding ook gewoon open is, verwachten we na zondag gewoonweg wat minder volk in de tent.”

Groot verwacht in de kermistent vier- tot vijfhonderd man per dag.

Opbouw van het kermisterrein in Petten.© Foto RedMouse

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.