Blijft Margriet Eshuijs de onbetwiste topper? Zaanse Top 500 keert na jaartje afwezigheid terug

De makers van de Zaanse Top 500 van twee jaar geleden, met tweede van links Paul van den Bergh.© Archeiffoto Wim Egas

Hans Swierstra
Wormer

Na een jaar stilstand vanwege corona keert de Zaanse Top 500 in december terug. Wederom vanuit ’t Wapen van Wormer zal de hele lijst drie dagen lang worden uitgezonden.

Het was zo’n mooie start twee jaar geleden. Voor het eerst konden Zaanse muziekliefhebbers hun eigen hitlijst aller tijden samenstellen. Het resulteerde in een verrassende rangschikking van vijfhonderd nummers. ’Bohemian Rhapsody’ van Queen moest het bijvoorbeeld doen met een schamele 357e positie. Zaanse artiesten als George Baker (op 2 met ’Little Green Bag’), Robert Jacketti & The Scooters (op 4 met ’I save the day’) en Wolter Kroes (vijfde met ’Viva Hollandia) scoorden goed. Onbetwiste topper was Margriet Eshuijs. Met ’Black Pearl’ reikte ze tot nummer 11 en als boegbeeld van de band Lucifer voerde de zangeres de lijst aan met ’House for sale’.

Corona

Het smaakte naar meer, vertelt Paul van den Bergh, de bedenker van de lijst. ,,We kregen heel veel reacties, dus al begin 2020 hadden we plannen voor de volgende editie. Weer met uitzendingen vanuit het café en met artiesten die daar hun eigen nummer kwamen spelen. Helaas bleek het door corona niet mogelijk’’, kijkt hij terug. Dit jaar lijkt het wel op die manier te gaan lukken, mits het coronavirus niet weer nadrukkelijk ten tonele verschijnt. ,,Dan gaat het sowieso door. Mocht het toch niet vanuit het café mogelijk zijn, dan zullen de uitzendingen vanuit de studio komen.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Margriet Eshuijs.© Foto Sjan Maas

Vooralsnog is alles erop gericht om van vrijdag 10 tot en met zondag 12 december weer met een normale editie terug te keren. Werd twee jaar geleden het evenement geopend door toenmalig burgemeester Peter Tange van Wormerland, nu zal zijn opvolger Judith Michel-De Jong de hitlijst ceremonieel inluiden. Als het coronatechnisch mag, is ’t Wapen van Wormer die dagen gratis toegankelijk voor bezoekers. Van den Bergh: ,,En we zullen niet alleen via Zaanradio te horen zijn, maar alles wordt ook uitgezonden op ZaanTV.’’

Zaankanters kunnen alvast gaan inventariseren op welke liedjes zij zullen gaan stemmen, maar ze moeten wachten tot 1 november. Vanaf dat moment kunnen de voorkeuren worden doorgegeven via een speciale stempagina.

Alle informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Zaanse Top 500.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.