Bevlogen stadionspeaker die deur langsging voor wielerkoersen. Jan Konijn was leermeester en clubicoon voor fietsers en schaatsers (1942-2021)
Jan Konijn met het Zilveren Wiel, dat hem voor zijn verdiensten werd uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU).© Foto aangeleverd
Hij ging persoonlijk de deur langs om geld in te zamelen voor de organisatie van de plaatselijke wielerronde. Want fietsen was zijn grote passie en dat droeg Abbekerker Jan Konijn met verve uit.
Hij was een gerespecteerd clubicoon bij de HRTC Hoorn en oprichter van de schaatstrainingsgroep (stg) Koggenland. Tevens stond hij aan de basis van de triathlon Abbekerk en was hij nauw betrokken bij de organisatie van grote evenementen zoals de Ronde van Hoorn en de Eneco Tour.
Stadionspeaker
Als bevlogen sportman zal Konijn met name herinnerd worden als stadionspeaker. Tijdens vele wielerkoersen en ook schaatswedstrijden in de verre omtrek galmde zijn markante stemgeluid over de piste. Op aanstekelijke wijze betrok hij het publiek nadrukkelijk in de onderlinge duels. Zo wist hij aanmoedigende familieleden langs de kant en op tribunes nog meer te enthousiasmeren.
Niet voor niets dat de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) hem het Zilveren Wiel uitreikte vanwege zijn talrijke verdiensten voor de wielersport.
Leermeester
Zijn drijfveer was het allerbeste uit sporters naar boven te halen. ,,Hij was mijn trainer, leermeester en rots in de branding toen ik startte met fietsen. Zo zullen meer generatiegenoten in deze prachtige sport over hem denken’’, zegt een oudere HRTC’er.
Jan Konijn was zelf ook een begenadigd wielrenner en ontmoette zijn vrouw tijdens zijn geliefde sport. Die liefde heeft hij doorgegeven aan zijn (klein)kinderen. Zo rijdt zijn kleinzoon Alexander thans bij een Franse wielerploeg.
Respect
Ook in gewestelijke schaatskringen wordt zijn naam met respect uitgesproken. Jan Konijn slaagde erin het versnipperde schaatsclublandschap (Koggenland, Twisk, Abbekerk, Lambertschaag) te herschikken en zodoende structureel te versterken. Hij begreep dat progressie maken pas echt mogelijk was door goede trainers aan te trekken en het juiste sportklimaat te creëren.
Zo stond hij aan de basis van het jaarlijkse trainingskamp op camping De Witte Zomer in Drenthe waar hij schaatswedstrijden organiseerde op de ijsbaan van Assen. Toen dat later naar Thialf in Heerenveen verhuisde, probeerde hij dat zo kort mogelijk na kampioenschappen te regelen zodat zijn pupillen over het allersnelste ijs beschikten.
Metafoor
Zowel bij schaatsen als wielrennen hamerde Jan Konijn op de belangrijke onderdelen van de sport als ultieme metafoor voor het leven zelf. Trainingsarbeid, wedstrijdritme, gezonde concurrentie, sportiviteit en basisconditie. Kernbegrippen die hij actief uitdroeg en waarmee hij voor velen de basis legde voor levenslang sportplezier zoals hij die zelf beleefde.
Nu hij zelf de Grote Finish is gepasseerd, zullen veel streekgenoten met een tevreden glimlach aan hem terugdenken.