Vergunning Tata Steel aangescherpt op aantal schadelijke stoffen

Hoogovens gezien vanuit Wijk aan Zee.© Archieffoto ANP

ANP
VELSEN

De vergunning van staalfabriek Tata Steel in Velsen-Noord wordt aangescherpt op acht „zeer zorgwekkende” stoffen. De provincie Noord-Holland meldt dit na een inventarisatie die de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft gemaakt van gebruik en uitstoot van alle gevaarlijke stoffen bij Tata.

De aanscherping gaat gelden voor beryllium, chroom, kwik, lood, arseen, cadmium, nikkel en benzo(a)pyreen. Voor de uitstoot van die stoffen geeft de vergunning nu te veel ruimte, al wordt het toelaatbare niveau niet overschreden, aldus de provincie. De aanpassing van de vergunning gaat een half jaar in beslag nemen.

Eerder dit jaar bleek uit een rapport van het RIVM dat omwonenden van Tata Steel in de IJmond blootstaan aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen elders. Uit dat gebied komen ook veel meer gezondheidsklachten. Naar aanleiding van het onderzoek zeiden de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk dat de ’gezondheidsprijs’ die hun inwoners betalen voor de aanwezigheid van Tata Steel te hoog is.

Lees ook: Milieuorganisaties vragen Europa in te grijpen bij Tata. ’Wij begrijpen niet dat dit zo lang moet duren’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Tata Steel wil ’groen’ worden, maar omwonenden zien vooral die verguisde kooksfabriek 2 nog negen jaar lang doorroken

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen