Met kleurtje gemerkte glasaal uit Den Oever zwemt graag een rondje om. Aantal duikt op voor waddenkust van Friesland

Ook in het donker licht de glasaal op.

Ook in het donker licht de glasaal op.© Foto WMR/Ben Griffioen

Arie Booy
Den Oever

De met kleuren als rood, blauw en oranje gemerkte glasaal die gevolgd wordt vanaf de sluis bij Den Oever in de Afsluitdijk, zwemt verder dan gedacht. Er is zelfs aal teruggevonden in Friesland.

’Dit jaar heeft onderzoeker Wageningen Marine Research bij Den Oever en Kornwerderzand kunnen vissen met een glasaaldetector’, wordt gemeld op de LinkedIn-pagina van de Afsluitdijk. ’In totaal zijn er bijna 32.000 glasalen gevangen. Uniek van dit jaar was dat er gemerkte glasalen vanuit Den Oever werden teruggevangen bij Kornwerderzand, en zelfs een paar bij Roptazijl aan de waddenkust van Friesland.’

De gekleurmerkte glasalen worden gevolgd om te zien hoe lang de babypalingen ’voor de deur’ van de sluizen bij de Afsluitdijk blijven hangen; of dat ze ergens anders opduiken. Uit de meetresultaten blijkt dat de glasalen graag rondzwerven langs de kust.

Vismigratierivier

De met diverse kleuren gemerkte aal.

De met diverse kleuren gemerkte aal.© Foto WMR/Ben Griffioen

De gegevens worden de komende tijd verwerkt en helpen mee aan beleid voor de aal. Volgens biologen wordt ook een mooie basis gelegd voor de evaluatie van de vismigratierivier bij Kornwerderzand. Die internationaal unieke vispassage is ontworpen om onder andere de kleine glasalen richting het IJsselmeer te helpen. Dat helpt mee om de achteruitgegane palingstand op te vijzelen.

De vismigratierivier moet niet alleen paling, maar ook andere vissoorten helpen om langs barrières te zwemmen. Alle maatregelen samen moeten ervoor zorgen dat er meer palingen terug kunnen naar de Sargassozee om daar te paaien en voor nieuwe glasaal te zorgen.

De huidige onderzoekers staan in een lange traditie van monitoring nabij Den Oever. Al sinds 1938 volgen biologen daar de babypaling. De glasaal komt uit het ei in de Sargassozee – ten oosten van de VS aan de overkant van de Atlantische Oceaan – en zwemt dan de onvoorstelbare afstand van 6.000 kilometer om via de sluis in Den Oever naar onze zoete binnenwateren te gaan.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.