Vuurwerkvrije zones en geen algehele verboden: zo gaat de jaarwisseling er in de regio Alkmaar uit zien

Van onze verslaggevers
Alkmaar

Na een landelijk algeheel verbod door corona afgelopen keer, mag de komende jaarwisseling naar verwachting weer vuurwerk de lucht in. Hoe zit het met vuurwerkzones, vuurwerkvrije zones of vuurwerkverboden in de regio Alkmaar?

Alleen in de gemeente Bergen komen er veranderingen. Daar komen meer vuurwerkvrije zones dan voorheen. „We zijn bezig met een inventarisatie, daarover volgt later meer”, zegt de gemeentewoordvoerster. Van een lokaal vuurwerkverbod is geen sprake. „Hier is onvoldoende draagvlak voor.”

Afgelopen jaar liet de gemeente onderzoek doen door middel van een enquête die werd ingevuld door meer dan 1600 inwoners. Daar kwam uit dat 27 procent van de inwoners voor een algemeen vuurwerkverbod is. Iets meer dan de helft wilde een vuurwerkverbod voor particulieren, en in plaats daarvan een professionele vuurwerkshow.

Bovendien zagen meer inwoners wat in aangewezen zones waar je wél vuurwerk mag afsteken (31 procent) dan in aangewezen plekken waar je géén vuurwerk mag afsteken (21 procent). De gemeente is alsnog voor die laatste optie gegaan.

Lees ook: Helft van de inwoners van de gemeente Bergen is voor een particulier vuurwerkverbod. Er zijn ook andere geluiden: ’Toestaan, anders verpest je het hele feest’

Alkmaar en Heiloo

In Alkmaar en Heiloo werken ze, net zoals voorheen, ook met vuurwerkvrije zones. Daar blijven die hetzelfde als vorig jaar. In Alkmaar gaat het dus om het centrum binnen de singels en de Kanaalkade.

Heiloo wilde net als de gemeente Bergen een enquête houden onder inwoners, maar dat is niet doorgegaan. Daarom komt er vooralsnog geen verandering.

Heerhugowaard en Langedijk

In de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk zijn geen vuurwerkvrije zones aangegeven. „De gemeente zet in op communicatie om vuurwerkbezit te ontmoedigen en het afsteken van vuurwerk voor 31 december te beperken, om op die manier de overlast zoveel mogelijk te beperken”, aldus een woordvoerder.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.