Einde van een tijdperk: Allianz Regatta verruilt Medemblik voor Almere

Ruim 35 jaar was het een vertrouwd gezicht voor de kust van Medemblik: de beste zeilers van de wereld die elkaar bestrijden in de olympische klassen.

Ruim 35 jaar was het een vertrouwd gezicht voor de kust van Medemblik: de beste zeilers van de wereld die elkaar bestrijden in de olympische klassen.© Archieffoto Sander van der Borch

Vincent Schot
Medemblik

Na 36 jaar vertrekt de Allianz Regatta uit Medemblik. De grootste zeilwedstrijd van Nederland wordt voortgezet in Almere. Dit maakte het Watersportverbond woensdag bekend.

Sinds 1985 al zijn Medemblik en de regatta onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Ieder jaar komen er eind mei honderden zeilers van over heel de wereld naar Medemblik voor deze internationale wedstrijd op het IJsselmeer. Hier komt nu dus een einde aan.

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, stelt in een reactie op het vertrek van de regatta Medemblik dankbaar te zijn dat de wedstrijd, die in al die jaren verschillende namen droeg, hier zolang gehouden kon worden: ,,Wij zijn Medemblik ontzettend dankbaar voor de cruciale rol die het heeft gespeeld in de ontwikkeling van onze sport. De regatta is toonaangevend en innovatief en dat willen we blijven. Daarvoor hebben wij een plan opgesteld dat meer en stevige partners vraagt die onze ambitie willen omarmen.’’

Lees ook: Regatta weg uit Medemblik, sportwethouder Joset Fit: ’Medemblik kan niet mee met dit soort bedragen’

Dit moet dus gaan gebeuren in Almere, waar het Watersportverbond en organisator TIG Sports gaan samenwerken met de provincie Flevoland, gemeente Almere, hoofdsponsor Allianz en de internationale zeilbond World Sailing. Het evenement vindt in 2022 van 27 mei tot en met 5 juni plaats in de zuidelijke kom van het IJsselmeer.

De beste zeilers ter wereld strijden daar in de World Cup, onderdeel van de Hempel World Cup Series, in de tien olympische klassen, inclusief het nieuwe kitefoilen en windfoilen. ,,De ambitie is om de week van het evenement uit te laten groeien tot de Dutch Water Week, waar watersport in al zijn pluriformiteit samenkomt’’, aldus het Watersportverbond.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen