De opvang in Anna Paulowna zit vol, maar er zijn nog zoveel leeuwen en tijgers die hulp nodig hebben. Stichting Leeuw heeft dringend geld nodig

De witte tijger Muba kon gered worden vanuit een hotelresort in Slowakije.© Archieffoto Stichting Leeuw

Lydia Jasper
Anna Paulowna

Stichting Leeuw, het grootste opvangcentrum voor grote katachtigen in Europa, luidt de noodklok. De opvang in Anna Paulowna zit met dertig dieren al vol, terwijl het aantal aanvragen voor opvang van leeuwen, tijgers en andere grote katachtigen groter is dan ooit.

Inmiddels staan er op de wachtlijst 22 dieren die nodig moeten worden opgevangen. Uit verschillende landen komen verzoeken binnen en wordt de stichting om hulp gevraagd. Om dieren te kunnen opvangen, heeft Stichting Leeuw geld nodig.

Recent kon Stichting Leeuw nog een groep van drie leeuwen verplaatsen naar een reservaat in Zuid-Afrika. Daardoor kwamen er weer wat plekken vrij en konden onlangs leeuwinnen Stella en Luna en witte tijger Muba gered worden vanuit een hotelresort in Slowakije. Maar meerdere tijgers en leeuwen in dat land wachten nog op opvang en hun toekomst is uiterst onzeker.

In Oekraïne zijn ook meerdere dieren in beslag genomen, vanaf een verblijf bij particulieren en zelfs een wegrestaurant. Meerdere leeuwenwelpjes, volwassen leeuwen, een tijger en jaguar werden hierdoor aangemeld bij Stichting Leeuw met het verzoek deze dieren te helpen met opvang.

Revalideren

Het opvangcentrum van Stichting Leeuw is gevestigd op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna en vangt sinds 2011 grote katachtigen op. In Afrika werkt de stichting samen met een zusterorganisatie genaamd de Lions Foundation. Veel van de dieren die worden opgevangen in Anna Paulowna verkeren in een slechte conditie of kampen met gezondheidsproblemen. In de opvang in Anna Paulowna kunnen de dieren verzorgd worden en revalideren.

Omdat de dieren vaak door mensen zijn opgevoed of al lange tijd onder menselijke zorg leven, kunnen ze niet meer naar het wild worden teruggebracht. In Afrika is daarom een reservaat aangekocht genaamd Schrikkloof waar dieren permanente opvang kan worden geboden. Daar worden verblijven gebouwd van anderhalve hectare waar de dieren in groepen in het semiwild een goede oude dag beleven. Verzorgers van de Lions Foundation verzorgen daar de dieren. De kosten om dit te realiseren bedragen 30.000 euro per verblijf. Omdat de stichting dit geld niet heeft, is er geen nieuwe doorstroom mogelijk en loopt de wachtlijst zodanig vol dat de stichting nu de noodklok luidt.

Steun

Bedrijven en particulieren kunnen Stichting Leeuw steunen en zo meehelpen nog meer dieren te redden. De dieren in de opvang kunnen geadopteerd worden. Ook kunnen mensen een workshop boeken. Meer informatie via www.stichtingleeuw.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.