Surinaamse officieren doen ervaring op aan boord van Nederlandse schepen in de West. ’Aantrekken van banden op vlak Defensie’

De twee Surinaamse militairen (r.) bij de Jaguar.

De twee Surinaamse militairen (r.) bij de Jaguar.© Foto Defensie

Arie Booy
Den Helder

De marine krijgt assistentie van Surinaamse militairen in het Caribisch gebied. Twee uitwisselingsofficieren van het Surinaamse leger zijn opgestapt op de schepen Pelikaan (marine) en Jaguar van de Kustwacht in de West.

Nederland en Suriname gaan nauwer samenwerken op het gebied van Defensie. Het zijn gevolgen van een in april getekende intentieverklaring. Dat het niet bij goede voornemens is gebleven blijkt uit de eerste concrete actie op het gebied van militaire samenwerking in het Caribisch gebied.

De twee officieren van het Surinaams Nationaal Leger, dat ook een marinecomponent heeft, maken vanaf Curaçao kennis met taken en manieren van opereren door de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch Gebied. Een Surinaamse militair arts neemt deel aan een 2 weken durende internationale cursus Infectieziekten en Uitheemse Pathologie aan het UMC Amsterdam. Dat gebeurt op uitnodiging van Defensie.

Naast de opleidingsactiviteiten en uitwisseling, staat samenwerking bij de organisatieontwikkeling van het leger en de Surinaamse kustwacht op de agenda. In juni hielp Nederland al om coronapatiënten in Suriname te kunnen behandelen. Daarvoor stelde Defensie militaire zuurstofcontainers beschikbaar om ter plaatse medicinale zuurstof te maken.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.