Wereldpremières te beluisteren in Hoorn

Mark Heerink, Birthe Blom en Wout Oosterkamp (v.l.n.r.).© Foto Lotte Heerink

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Een heel bijzonder concert is zondag te beluisteren in Hoorn. Niet alleen wordt het programma verdeeld over twee kerken, er zijn ook twee wereldpremières te beluisteren.

Als stadsorganist zoekt Mark Heerink altijd naar nieuwe manieren om de orgels in Hoorn en orgelmuziek te promoten. Vlak voor corona uitbrak, bedacht hij iets nieuws. ,,Ik had het idee elk jaar een componist te vragen iets voor een Hoorns orgel te schrijven. Zo kan Hoorn zich profileren als stad waar de orgelcultuur leeft.’’

Als eerste vroeg hij Wietse Stuurman. De première zou zijn in het jaar waarin 75 jaar bevrijding zou worden gevierd, dus kreeg de Hoornse componist dat als thema mee. De uitvoering moest echter een jaar worden uitgesteld. Dat betekende toch geen uitstel van de tweede opdracht. Die ging naar Wouter van Belle, een bekende componist en organist uit Utrecht.

De nieuwe werken hebben niet alleen de Hoornse orgels gemeen, ze zijn bovendien geïnspireerd op hetzelfde gregoriaanse ’Te Deum laudamus’, een hymne die gezongen wordt bij feestelijke en gedenkwaardige gebeurtenissen. Van Belle gebruikte daarvan vooral de eerste drie noten van de melodie. Het geheel bestaat uit contrasterende blokken: energieke en sterk ritmische bewegingen worden onderbroken door ingetogen korte en langere meditatieve delen.

Stuurman ging vooral uit van woorden uit de tekst over dankbaarheid, kwetsbaarheid en nederigheid van vrijheid. De melodieën die langs elkaar lopen, elkaar hier en daar versterken en voorzichtig oplossen, geven met name de kwetsbaarheid van vrijheid weer.

Het wandelconcert, waarin beide componisten hun werk toelichten, begint om 15.30 uur in de Koepelkerk. Daarvoor schreef Stuurman ’Te deum for organ, bariton and violin’. Van Belle maakte ’Fantasia sopra te Deum voor orgel-solo’ voor de Oosterkerk, waar het concert rond 17 uur eindigt. Ook andere 20e-eeuwse werken staan op het menu. De uitvoerenden zijn violiste Birthe Blom, bas-bariton Wout Oosterkamp en Mark Heerink. Er is vrij entree, aanmelden is noodzakelijk: g.mustert@hetnet.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen