Bankpas is het nieuwe buskaartje; Transdev voert in Gooi en Vechtstreek alternatieven in voor OV-chipkaart

Mirjam van Twisk
Hilversum

Betalen met je bankpas, creditcard of smartphone, dat kan sinds deze week op alle bussen van Transdev (moederbedrijf van Connexxion) in het Gooi en de Vechtstreek.

Gooi en Vechtstreek is, na Lelystad, landelijk de tweede regio waarin deze extra in- en uitcheckmogelijkheid wordt ingevoerd. In de afgelopen weken werd de nieuwe betaalmogelijkheid al succesvol getest op de R-net buslijn 320 tussen Hilversum en Amsterdam.

De invoering van de extra betaalmogelijkheid is een tussenstapje op weg naar de introductie van een nieuw betaalsysteem in het hele openbaar vervoer. Op termijn krijgt de OV-chipkaart een opvolger en komen er nieuwe betaalvormen bij. Deze worden tot 2023 door de gezamenlijke OV-bedrijven landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Op de Transdev-bussen in Gooi en Vechtstreek kan behalve met een contactloze bankpas (van alle grote banken) of creditcard (Maestro, VPAY, Mastercard en Visa) ook betaald worden met een smartphone of smartwatch die voor contactloos betalen is gekoppeld aan een betaalpas of creditcard. Daarnaast blijft voorlopig ook de bestaande OV-chipkaart in gebruik. Het gebruik daarvan wordt geadviseerd aan reizigers die overstappen op de trein of bus/metro van andere vervoerders.

Prijs

De prijs voor de reis is bij betaling met bankpas of creditcard gelijk aan die met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. Op termijn wordt het mogelijk om ook kortingsproducten te koppelen aan de betaalpas. Reizen met een bepaalpas werkt precies hetzelfde als met de OV- chipkaart: je checkt in met een betaalpas of creditcard en start je reis. Bij het verlaten van de bus check je uit met diezelfde pas of card.

De kosten van de op een dag gemaakte reizen worden bij elkaar opgeteld en in de nacht daarna als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is terug te vinden op het betaaloverzicht van de bank of creditcardverstrekker. Op dat betaaloverzicht wordt tevens een code vermeld. Met behulp van die code is op www.reizenmetjebetaalkaart.nl is een individueel reisoverzicht terug te vinden.

Gemak

Jeroen Olthof, verantwoordelijk gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, juicht het extra betaalgemak in de Transdev-bussen toe. ,,Deze ontwikkeling maakt het nog makkelijker om in de bus te stappen. Dat is belangrijk, want de drukte op onze wegen neemt door bevolkingsgroei de komende jaren enorm toe. Meer OV-reizigers betekent minder files en minder uitstoot. Dat is goed voor de bereikbaarheid én de leefbaarheid.’’

Informatie over de proef in Gooi en Vechtstreek is te vinden op www.transdev.nl/ovpay. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen