Kersverse Europees kampioen mag niet naar het WK. Havik is kwaad: ’Wij als renners worden nu gestraft. Ze hadden beter de KNWU kunnen straffen’

Drie dagen geleden waren ze nog dolblij: Jan Willem Van Schip en Yoeri Havik (rechts) werden zaterdagavond gehuldigd als Europees kampioen.

Drie dagen geleden waren ze nog dolblij: Jan Willem Van Schip en Yoeri Havik (rechts) werden zaterdagavond gehuldigd als Europees kampioen.© Foto EPA/Anthony Anex

Theo Brinkman
Amsterdam

Hij is pissig, kwaad en zwaar teleurgesteld. Buiten zijn schuld om mag Yoeri Havik (met koppelgenoot Jan Willem van Schip) volgende week niet meedoen aan het WK baanwielrennen, en dat terwijl het duo afgelopen weekend nog Europees kampioen werd. „Ik ben echt heel teleurgesteld in de KNWU”, zegt Havik. „De KNWU kijkt teveel alleen maar naar de Olympische Spelen. Voor mijn gevoel halen ze hun schouders op over een WK.”

Havik is er goed ziek van. Zaterdag boekte de Zaankanter het grootste succes uit zijn loopbaan, door in Zwitserland de Europese titel op de koppelkoers te pakken met zijn maat Van Schip. „En nu het WK”, zei hij daarna strijdlustig. Het WK wordt eind volgende week in Roubaix gehouden.

Daar kan dus een streep doorheen. Niet alleen voor Havik en Van Schip, maar ook voor de vrouwen van de teamsprint. Ook zij werden Europees kampioen – in een wereldrecord nota bene – maar ook zij mogen niet naar het WK.

Corona

Het heeft allemaal te maken met regels van de UCI. Landen die aan het WK mee willen doen, moeten van de internationale wielrenunie gedurende het seizoen ook meedoen aan wedstrijden om de Nations Cup. Dat heeft Nederland niet gedaan. De KNWU liet die wedstrijden schieten ’vanwege gezondheidsredenen’. De wielerbond wilde geen risico’s nemen met het oog op de coronapandemie. Een wedstrijd in Hongkong werd gemeden vanwege quarantainedreiging, een wedstrijd in Sint-Petersburg werd afgezegd vanwege oplopende besmettingscijfers in Rusland en begin september werd afgezien van een wedstrijd in Cali, omdat de KNWU het vanwege de coronasituatie onverantwoord vond om renners in Colombia te laten rijden.

(Tekst gaat verder na de foto)

De vrouwen Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Hetty van der Wouw tijdens het EK, waar ze vorige week de Europese titel veroverden in een wereldrecord.

De vrouwen Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Hetty van der Wouw tijdens het EK, waar ze vorige week de Europese titel veroverden in een wereldrecord.© Foto EPA/Peter Klaunzer

Opvallend genoeg zag Havik maanden geleden de bui al hangen. „Ik heb een half jaar lang gesméékt om naar die wedstrijd in Cali te mogen, omdat ik wist dat dat nodig was om naar het WK te kunnen gaan. Het eind van het liedje was dat de KNWU het onverantwoord vond om naar Cali te gaan. Maar als sporters zijn we uitgezonderd van al die reisregels, en andere landen zijn wel heen gegaan. In andere sporten vliegen ze ook de hele wereld over om aan wedstrijden mee te doen. We hadden gewoon in Colombia mee kunnen doen. En trouwens, als de KNWU in juli een paar renners in Sint Petersburg had laten rijden, was ook al aan de eisen voldaan. Dat zou ook gebeuren, de renners waren al aangewezen en de tickets waren al geboekt. Maar een dag van tevoren besloot de KNWU toch niet te gaan.”

Gegokt

Havik vindt dat de KNWU erop heeft gegokt dat het wel goed zou komen. „Ik moet eerlijk zeggen: de UCI is niet helemaal duidelijk geweest in e-mails aan de KNWU. Maar dan nog heeft de KNWU er gewoon te weinig aan gedaan. Ze kenden de regels. Ze wisten dat Nederland een keer aan de Nations Cup had moeten meedoen.”

(Tekst gaat verder na de foto)

Yoeri Havik en Jan Willem Van Schip lossen elkaar af tijdens de koers.

Yoeri Havik en Jan Willem Van Schip lossen elkaar af tijdens de koers.© Foto EPA/Anthony Anex

Uitzonderingen

Wat het voor Havik en Van Schip en de vrouwen van de teamsprint nog zuurder maakt is dat de rest van de Nederlandse équipe wél naar het WK mag. „De mannen van de teamsprint zijn regerend wereldkampioen en dat geldt als een uitzondering. Zij mogen daarom meedoen aan het WK ondanks dat Nederland niet aan de Nations Cup heeft meegedaan. En voor de individuele onderdelen geldt de eis niet, dus daar mogen de Nederlanders ook gewoon aan meedoen. Dus wij en de teamsprintsters zijn nu de enigen die geflikt worden.”

Deelnemersveld

Een blik op het deelnemersveld van het WK maakt Havik zo mogelijk nog bozer. „Op het WK kunnen achttien koppels meedoen. Er staan er nu zeventien op de lijst. Dus ook organisatorisch gezien is het geen enkel probleem als Jan Willem en ik daaraan worden toegevoegd. Maar de UCI is onverbiddelijk en wil geen dispensatie verlenen. Wij als renners worden nu gestraft, terwijl de UCI beter de KNWU een straf zou kunnen geven.”

De ploeg waar Havik voor rijdt, BEAT Cycling, roept de UCI op om het koppel alsnog toe te laten tot het WK. In een Tweet (zie hieronder) schrijft de ploegleiding ’Laat de wereld zien waar het in het wielrennen om gaat: sportiviteit.’

Vechten

De Nederlandse Wielren Unie richt zich te veel alleen maar op de Olympische Spelen, meent Havik. „Ze denken dat alleen de Olympische Spelen ertoe doen. Ze zien niet in hoe belangrijk en hoe groot een WK voor een renner is. Natuurlijk zeggen ze tegen mij dat ik het niet zo moet zien. ’We hebben er bij de UCI voor gevochten’, zei Thorwald Veneberg (KNWU-directeur, red.) tegen me. Maar ja, echt ervoor vechten doe je volgens mij niet via e-mailtjes.”

Zie ook: Als 11-jarige schreeuwde hij zijn oom naar de titel, nu is Havik zelf Europees kampioen

Veneberg zegt dat hij tijdens de Spelen van Tokio vanuit de UCI nog te horen kreeg dat Nederland in aanmerking kwam voor dispensatie. „Nu zeggen ze dat dat alleen geldt voor individuele onderdelen.”

Veneberg lichtte de rensters en renners dinsdagochtend in. „We hebben lange discussies gevoerd met de UCI, maar ze houden vast aan hun standpunt.”

Yoeri Havik en Jan Willem Van Schip na hun gouden koppelkoers op het EK, zaterdagavond.

Yoeri Havik en Jan Willem Van Schip na hun gouden koppelkoers op het EK, zaterdagavond.© Foto EPA/Anthony Anex

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen