Belhaj: alle mensen onder mijn motie moeten asiel krijgen

ANP Producties | Bron: ANP

D66-Kamerlid Salima Belhaj blijft "scherp" letten of het kabinet zijn motie voor de evacuatie vanuit Afghanistan wel volledig uitvoert. Op Twitter schrijft ze het fijn te vinden dat nu ongeveer 2000 Afghanen naar Nederland gaan komen, maar dat het ook belangrijk is "dat álle personen onder motie-Belhaj (die nu niet geëvacueerd kunnen worden) asiel kunnen krijgen".

Het demissionaire kabinet schrijft in een brief aan de Kamer dat het verwacht nog zeker 2100 Afghanen op te halen. Minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) zegt dat het gaat om mensen die "zichtbaar" een bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse missie in Afghanistan. Er is druk overlegd met de coalitiepartijen en hulporganisaties over wie moet worden opgehaald.

Dit is een voorbehoud dat niet in de motie van Belhaj wordt gemaakt. Daarin wordt gesproken over "ten minste: medewerkers die de Nederlandse overheid hebben bijgestaan (onder anderen bewakers, judiciële medewerkers, koks, chauffeurs), medewerkers van Nederlandse ontwikkelingsprojecten, mensenrechten- en in het bijzonder vrouwenrechtenverdedigers, fixers van journalisten en journalisten".

Serieus werk

Derk Boswijk (CDA) vindt dat het kabinet "serieus werk maakt van de evacuatie van de resterende groep Nederlanders en Afghanen". Hij laat weten ook blij te zijn dat "die onzinnige aantallen van 100.000 zijn ontkracht". Daarmee doelt Boswijk op uitspraken van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel). Zij waarschuwde in een interview met het AD dat er 23.000 mails met verzoeken waren ontvangen, waardoor mogelijk 100.000 Afghanen naar Nederland konden komen. Dat zou volgens haar leiden tot een "braindrain" in het land. Het kwam haar op zware kritiek te staan van zowel coalitie als oppositie.

Het is goed dat het kabinet samenwerking heeft gezocht bij hulporganisaties en veteranen, twittert Don Ceder van de ChristenUnie. Die partij was zeer kritisch over de evacuatie en steunde de motie van afkeuring die leidde tot het aftreden van ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie). "Ik hou een vinger aan de pols over de uitvoering", aldus Ceder.

Tevreden

Van de coalitiepartijen stemde alleen de VVD tegen de motie-Belhaj. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden laat weten tevreden te zijn met de oplossing van het kabinet. Hij zegt dat opvang in de regio "ons uitgangspunt is", maar vindt ook dat Nederland Afghanen moet helpen "die direct gevaar lopen door hun werk". Volgens hem heeft het kabinet dat ook "goed afgebakend" in de brief van maandag. "Dit lijkt me een uitvoerbare uitwerking van de motie Belhaj."

Ook PvdA'er Kati Piri lijkt te kunnen leven met de richting die het kabinet heeft gekozen. Ze is te spreken dat er eindelijk duidelijkheid is voor de Afghanen "die in doodsangst zijn achtergelaten". Ze vindt wel dat de 23.000 mails goed moeten worden beoordeeld. Ook moet er voor Afghanen "die in gevaar zijn, maar buiten de gestelde criteria vallen" een oplossing komen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.